Pentru că nu au votat proiectele iniţiate de PSD privind exploatarea gazelor din Marea Neagră, Codul silvic sau Codul administrativ

PSD Suceava acuză deputaţii liberali suceveni de ipocrizie, necunoaşterea realităţii, ignoranţă sau naivitate

 PSD Suceava critică, printr-un comunicat de presă, atitudinea deputaţilor PNL de Suceava care nu au votat proiectele iniţiate de PSD privind exploatarea gazelor din Marea Neagră, Codul silvic sau Codul administrativ.

PSD Suceava arată că, la începutul acestei săptămâni, în sesiunea extraordinară a Camerei Deputaţilor, au fost adoptate proiecte legislative foarte importante pentru evoluţia economică, administrativă, socială a României: Codul administrativ, Codul silvic, legea referitoare la exploatările gazelor naturale din platforma Mării Negre.

 „Codul silvic este un proiect legislativ extrem de important pentru judeţul Suceava, un judeţ unde activitatea forestieră este esenţială pentru economia locală, un judeţ în care lemnul reprezintă probabil cea mai importantă materie primă pentru încălzirea locuinţelor. Dorim să precizăm că prin implicarea deputatului social-democrat sucevean Emanuel Havrici (specialist în silvicultură, membru în comisia de specialitate a Camerei Deputaţilor), care a realizat amendamentele necesare la art. 59 al acestui cod, populaţia va avea acces la o cantitate suficientă de lemn de foc, la un preţ rezonabil, evitându-se neajunsurile din anii 2016-2017. Astfel noi, parlamentarii social-democraţi suceveni, înţelegem să ne respectăm promisiunile electorale şi să ne facem datoria faţă de suceveni” se arată în comunicat.

PSD Suceava notează că deputaţii liberali au votat împotriva acestui proiect legislativ aşteptat atât de agenţii economici ce activează în domeniul forestier, cât şi de instituţiile de stat care gestionează fondul forestier naţional.

„Mai criticabil este faptul că au votat împotriva amendamentului adus de colegul nostru la art. 59, prin care se asigură lemnul de foc necesar consumului casnic. Cei trei deputaţi liberali suceveni prezenţi, în stilul lor ipocrit consacrat, au recurs la o stratagemă care, cred ei, va reuşi să-i înşele pe cei care s-ar putea să le ceară socoteală pentru modul în care au votat. Deşi prezenţi, nu au votat – fapt echivalent cu un vot împotrivă” se precizează în comunicat.

Totodată, în ceea ce priveşte Codul administrativ adoptat, PSD Suceava susţine că acesta conferă primarilor, administraţiei publice judeţene şi locale, instituţiilor publice o eficienţă sporită în oferirea unui serviciu public de calitate atât de mult aşteptat de societatea civilă şi că adoptarea acestui cod a fost susţinută de toţi primarii localităţilor din România, indiferent de culoarea politică.

„Chiar şi patru deputaţi PNL din cei 24 prezenţi în sală au votat pentru adoptarea acestei legi. În acest context ne întrebăm cum îşi vor justifica votul dat cei patru deputaţi liberali suceveni (doi au votat împotrivă, unul – cu ipocrizie – nu a votat deloc, altul a lipsit) în faţa colegilor primari, viceprimari liberali?” se mai arată în document.

În ceea ce priveşte legea referitoare la exploatarea gazelor din Marea Neagră, PSD Suceava crede că aceasta are o importanţă deosebită pentru economia, ecologia şi independenţa energetică a României. „Această lege asigură modalităţile de exploatare şi de transport ale gazelor naturale în acord cu cerinţele de mediu şi în condiţiile plăţilor tuturor taxelor către administraţiile locale implicate. Prin prevederea ca 50% din cantitatea de gaze exploatate să se tranzacţioneze în România se realizează un pas important în asigurarea independenţei energetice a ţării” susţine PSD Suceava.

Potrivit sursei citate, prin prevederea unei impozitări corecte a societăţilor care au câştigat dreptul de exploatare, încă din 2008, se vor încasa la bugetul de stat, pe perioada contractului de exploatare, peste 20 miliarde dolari, bani ce vor fi utilizaţi în finanţarea marilor proiecte de infrastructură naţională.

„Şi de această dată deputaţii PNL au votat împotriva acestui proiect, inclusiv trei din cei patru deputaţi liberali suceveni (unul fiind absent). Sperăm sincer că decizia lor a fost determinată de necunoaşterea realităţii, de ignoranţă sau de naivitate şi nu de un interes contrar intereselor naţionale” se arată în finalul comunicatului. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: