Printr-un proiect cu finanţare guvernamentală

Primăria Suceava vrea să reabiliteze termic 1000 de apartamente

Ion Lungu: Din păcate, pentru reabilitări cu fonduri europene nu s-a depus niciun proiect, deşi au fost două tentative

 Primarul Ion Lungu a declarat, miercuri, în conferinţa săptămânală de presă, că speră ca, printr-un program cu fonduri guvernamentale, să se realizeze reabilitarea termică a 1000 de apartamente din municipiu.

El a arătat că, din păcate, fondurile alocate de Uniunea Europeană pentru astfel de proiecte – care se ridică la nivelul ţării la două miliarde de euro – nu vor putea fi cheltuite, întrucât condiţiile pentru a obţine finanţare gratuită de 60% din suma proiectului sunt greu de îndeplinit, în special cele legate de asigurarea cofinanţării.

Primarul a explicat că au existat două tentative ale unor asociaţii de proprietari din zona centrală a Sucevei de a depune proiecte de finanţare din fonduri UE, dar că acestea au fost abandonate pentru că era dificil să fie îndeplinite condiţiile.

Ion Lungu a spus că, „pe procedura românească”, Guvernul suportă 50% din costuri, Primăria – 30%, iar asociaţiile de proprietari – 20%. Ministerul Dezvoltării Regionale a cerut Primăriei să prezinte programele pe care intenţionează să le acceseze în 2019.

„Primăria are posibilitatea legală să suporte o parte din cheltuielile celor care sunt în imposibilitate de plată. În urma unor anchete sociale, în locul celor care nu pot plăti, poate Primăria să pună bani, astfel încât să deblocăm proiecte care sunt blocate la aceste cazuri sociale din cauză că nu au bani” a spus Ion Lungu.

El a menţionat că speră ca municipalitatea să fie inclusă în acest program guvernamental pentru anul viitor şi că a făcut o solicitare pentru 1000 de apartamente.

„În anul 2009 am făcut vreo 700 de apartamente. Şi astăzi mai avem bani de recuperat, dar îmi doresc să reabilităm aceste apartamente, mai ales că sunt blocuri care au nevoie de aşa ceva” a spus Lungu. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: