Parlamentarii PNL de Suceava dau replică celor din PSD:

Nu putem vota legi care fac rău românilor

> Exploatarea gazelor din Marea Neagră a fost negociată de Dragnea pe ascuns, Codul administrativ legiferează epurările politice, iar amendamentul Havrici la Codul silvic va întârzia foarte mult exploatarea produselor accidentale

Parlamentarii PNL de Suceava au transmis, ieri, un răspuns parlamentarilor social-democraţi suceveni care i-au acuzat că nu votează iniţiativele PSD.

„Având în vedere declaraţia PSD Suceava prin care suntem acuzaţi, deputaţii suceveni, de ipocrizie, necunoaşterea realităţii, ignoranţă sau naivitate pentru că nu am votat proiectele PSD privind exploatarea gazelor din Marea Neagră, Codul administrativ sau Codul silvic, aducem la cunoştinţă că nu am votat aceste inițiative legislative cu bună-ştiinţă şi aducem argumente, de bun-simţ, care arată că suntem într-adevăr preocupaţi atât de soarta românilor, cât şi a României şi nu putem susţine inițiative care fac mai mult rău decât bine românilor” se arată într-un comunicat.

Parlamentarii liberali suceveni arată cu sunt pe deplin conştienţi de necesitatea începerii exploatărilor de gaze în Marea Neagră, însă nu în condiţiile în care legea a fost adoptată fără un studiu de impact, „după negocieri purtate de Liviu Dragnea, în spatele uşilor închise”.

Potrivit PNL Suceava, prin Legea offshore, PSD şi ALDE cresc dependenţa României de gazul rusesc, alungă investitorii străini şi dinamitează interesul de securitate energetică.

„PSD minte când spune că prin această lege 50% din producţie va fi vândută pe platformele de tranzacţionare din România, deoarece legea nu împiedică pe nimeni, din exterior, să vină să cumpere gaz din România. De altfel, legea poate avea ca efect retragerea investitorilor străini şi, implicit, pierderea a miliarde de euro de către statul român” susţin parlamentarii liberali suceveni.

În ceea ce priveşte noul Cod administrativ, liberalii arată că PSD demonstrează, încă o dată, că nu urmăreşte decât să îşi menţină în continuare controlul în administraţie şi legiferează epurările politice.

„Administraţia se întoarce, practic, la perioada de dinainte de 1989, când politicul controla absolut tot. Dispare noţiunea de concurs pentru ocuparea funcţiilor publice, angajările se vor face după propriile interese şi se va deprofesionaliza întregul sistem administrativ” explică parlamentarii liberali suceveni, care subliniază că prin acest cod se revine la politizarea funcţiilor de prefect şi subprefect, prin scoaterea acestor funcţii din categoria înalţilor funcţionari publici şi transformarea lor în funcţii de demnitate publică.

Potrivit parlamentarilor liberali, mai grav este că directorii din deconcentrate – cum ar fi Direcţia Silvică, Direcţia de Sănătate Publică, Inspectoratul Şcolar – devin demnitari ai statului român, cu rang de subsecretar de stat, şi nu vor mai susţine niciun fel de concurs, ci vor fi numiţi şi eliberaţi din funcţie de către ministrul de resort.

„Este vorba de aproximativ 2.000(!!!) de funcţii, România devenind ţara cu cei mai mulţi demnitari, fapt ce va determina o creştere exagerată a cheltuielilor publice” susţin liberalii.

Ei arată că prin adoptarea acestui cod în forma propusă de PSD-ALDE, România riscă să piardă alocarea financiară a programului POCA pentru perioada 2014-2020, adică 553,19 milioane de euro, Uniunea Europeană avertizând deja în acest sens.

Parlamentarii liberali suceveni arată că, în cazul modificărilor la Codul silvic, PSD a creat, în 2107, criza lemnului de foc, iar prin modificările aduse Codului silvic acesta criză nu se va rezolva, deşi PSD pozează în „bunul samaritean”.

„Astfel, prin amendamentul adus de PSD şi deputatul Emanuel Havrici, se va întârzia foarte mult exploatarea produselor accidentale, prin impunerea celor două proceduri de licitaţie pe SEAP şi o procedură de licitaţie pe picior. Lemnul se va deprecia şi există riscul infestării arborilor pe picior, în aşa fel încât lemnul la populaţie tot nu va ajunge” se mai arată în comunicat.

Parlamentarii liberali argumentează că şi fostul ministru PSD al Apelor şi Pădurilor, Doina Pană, iniţiatoarea Legii 55, privind Codul silvic, a solicitat, în plenul Parlamentului, să nu fie votată legea, tocmai „din cauza aberaţiilor” care au fost introduse în cuprinsul legii de comisia din care face parte deputatul Havrici.

„Doina Pană a votat împotriva proiectului de lege, arătând că, prin modificările aduse, rolul social al pădurii, de ajutorare a oamenilor cu lemn de foc, este total neglijat. Soluţia ar fi fost că legea să fie în acord cu necesităţile comunităţilor locale şi industria masei lemnoase autohtone locale. Fiecare ocol silvic să stabilească, împreună cu primăria, de comun acord, cantitatea de lemn posibilă de exploatat, atât pentru operatorii economici, cât şi pentru populaţie” susţin parlamentarii liberali suceveni.

Cei patru deputaţi liberali arată că este firesc modul în care au acţionat faţă de aceste propuneri legislative ale PSD.

„În aceste condiţii este firesc votul dat în Camera Deputaţilor, în deplin acord cu interesele sucevenilor care ne-au trimis pentru a-i reprezenta şi nu pentru a vota legi care, sub o aparenţă de bună intenţie, ascund de fapt… altceva” se arată în finalul comunicatului PNL Suceava. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI