Cristian Boberschi mai are de aşteptat până să fie repus în funcţia de consilier local

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a retras joi, de pe ordinea de zi a Consiliului Local, un proiect ce prevedea punerea în aplicare a unei sentinţe judecătoreşti prin care se anulează Ordinul Prefectului de Suceava care a dispus încetarea mandatului de consilier local pentru Cristian Boberschi.

Potrivit proiectului de hotărâre, consilierii locali urmau să ia act de prevederile sentinţei nr. 213/1.02.2018 a Tribunalului Suceava privind anularea Ordinului nr. 60/6.02.2017 emis de Instituţia Prefectului Suceava, prin care s-a constatat încetarea, înainte de termen, a mandatului de consilier local al lui Cristian Boberschi din cadrul Consiliului Local Suceava, cu repunerea în situaţia anterioară, respectiv cea de consilier local.

Totodată, consilierii locali trebuiau să constate încetarea mandatului de consilier local al lui Gheorghe Petrescu, ultimul consilier validat de deliberativul local conform listei de supleanţi ai PSD la alegerile din 5 iunie 2016, ca urmare a sentinţei, prin repunerea părţilor în situaţia anterioară.

În cadrul şedinţei, consilierul PSD Vasile Mocanu a ţinut să precizeze că cele două articole ale hotărârii sunt ilegale întrucât Gheorghe Petrescu nu se încadrează în niciuna din prevederile legale de încetare a mandatului, iar Cristian Boberschi trebuia să se adreseze Prefecturii pentru a fi repus în funcţie.

„În baza hotărârii judecătoreşti, Cristian Boberschi trebuie să se adreseze Prefecturii şi Prefectura să ia decizia şi să emită un nou ordin, dacă este cazul, în baza hotărârii judecătoreşti”, a spus Mocanu.

Totodată, consilierul PSD Vasile Mocanu a menţionat că nu se poate constata încetarea mandatului lui Gheorghe Petrescu, invocând prevederile Art. 9. din Legea nr. 393/2004.

„Noi, consilierii locali, nu avem cum să constatăm încetarea acestui mandat. Domnul consilier Boberschi trebuia să se adreseze Prefecturii să emită un ordin de încetare a vechiului ordin şi de repunere în drepturi”, a subliniat Mocanu, arătând că atât Cristian Boberschi, cât şi Gheorghe Petrescu sunt egali în faţa legii.

La rândul său, secretarul municipiului Suceava, Ioan Ciutac a explicat că este vorba despre o situaţie specială şi trebuie respectată decizia instanţei.

„În momentul în care domnul Boberschi a plecat nu aţi dat o hotărâre de Consiliu. Am respectat ordinul Prefectului că aşa spune legea. Este o situaţie specială în care încetează mandatul”, a spus Ciutac.

El a mai arătat că în Consiliul Local ar putea rămâne atât Cristian Boberschi, cât şi Gheorghe Petrescu, cu condiţia ca Prefectura să emită un ordin în acest sens.

Pentru a clarifica această situaţie, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a luat decizia de a retrage proiectul de pe ordinea de zi, urmând a-l repune în cadrul şedinţei de luna viitoare. (M.T.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: