Între neputinţă politică şi incompetenţă

Zi şi noapte, câteva televiziuni „de informaţii” se strofocă să ne convingă cât de bine o duc „românii” sub măiastra şi înţeleapta conducere a actualei majorităţi pesediste, adică a lui Liviu Dragnea. Conducere în care Executivul legitimat de Parlamentul României, cel ce a depus jurământul de credinţă cu mâna pe Constituţie şi pe Cartea Sfântă, a doua putere a statului, de fapt, există doar ca executant. De la alegeri încoace hotărârile, deciziile, inclusiv demiterea guvernului… survin la un semn al lui Liviu Dragnea, căci PSD şi Parlamentul n-au contat, adică nu i-au ieşit din cuvânt.

Este vorba de renunţarea la principiile democratice şi concentrarea tuturor puterilor statului într-o singură mână, numai că responsabilitatea o vor împărţi frăţeşte. Şi cu toată concentrarea puterii, mult mai vizibilă decât înainte de revoluţie, când mai era oarece decenţă, totuşi organismele financiar-bancare internaţionale, economiştii români independenţi au îndrăznit să afirme cu argumente imbatabile că România va intra în recesiune, adică în criză economică. Ceea ce, să recunoaştem, nu e chiar o surpriză, dar ne prinde complet nepregătiţi. Ca de obicei. Partea proastă este că de fiecare dată ieşirea din criză se face pe spatele contribuabililor, al nostru, al tuturora.

Se ştie cum s-a ajuns aici. Pentru a câştiga alegerile parlamentare şi a-l impune pe Liviu Dragnea cârmaci al României, PSD a promis marea cu sarea şi Guvernul a aruncat cu bani în populaţie. Practic, creşterea economică din perioada Victor Ponta – Liviu Dragnea n-avea cum să ţie la nesfârşit: s-a bazat pe încurajarea consumului, care acum îşi dă duhul, şi pe împrumuturi externe, triplate din 2008 încoace. Împrumuturi tot mai scumpe, pe fondul unei inflaţii de 5,2%. Şi ea în creştere. Nu s-a învăţat nimic din nenorocirea care a îngenuncheat Grecia.

Analizând la rece situaţia creşterii economice de 7% anul trecut, economiştii neînregimentaţi politic observă că ea nu este nicidecum rodul unor politici guvernamentale vizionare, ci a efortului multinaţionalelor, al capitalului privat. Sectorul economiei noastre tradiţionale, etatizate, a avut acelaşi trend lasă-mă-să-te-las din anii precedenţi, trend care, iată, trage în jos ecuaţia dezvoltării României, ameninţând cu declanşarea unei noi crize, dacă stagnarea actuală se menţine până la finele lui iunie.

Da, au crescut salariile şi puterea de cumpărare, dar să nu ne lăsăm înşelaţi: de creşteri a avut parte numai sectorul bugetar, în timp ce sectorul privat nu prea a negociat creşteri de salarii. Ba din contra, prin trecerea poverii fiscale pe umerii an-gajaţilor, salariile au scăzut. Da, a crescut PIB-ul pe primul trimestru al anului 2018 cu 4%, numai că el a fost înghiţit de o inflaţie de 5,2%. Înţelegem că guvernanţii şi partidele de la putere trebuie să se laude cu ceva, dar atunci să se apuce vârtos de pus în operă programe de dezvoltare economică, să atragă fonduri europene, capital străin şi să guverneze în favoarea cetăţenilor, nu a mahărilor cu averi uriaşe şi cu dosare penale.

Acestea sunt datele. Ce i-a lipsit actualei majorităţi că nu a fost în stare să menţină trendul crescător din 2017? Căci de voinţa lor politică de a-şi îndeplini gloriosul program de guvernare au făcut mereu caz. Doar două cauze îi puteau împiedica: o situaţie de criză generală în lume, război, cataclisme naturale, ceea ce, slavă Domnului!, nu am avut. În schimb, am avut incapacitate administrativă şi incompetenţă, neputinţă şi interese personale legate de politizarea justiţiei şi acapararea întregii puteri politice. Or mai fi fiind şi altele.

Ar mai trebui spus că, dacă intrarea în criză era mai uşor de evitat, ieşirea din criză nu o face decât o putere politică responsabilă, care beneficiază de suportul şi încrederea populaţiei. Or tocmai acum s-a declanşat o criză politică la vârf prin contestarea prim-ministrului Vasilica-Viorica Dăncilă, acuzată de incompetenţă, gafe peste gafe, nu numai apropo de limba română. Iar timpul nu mai are răbdare.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: