Flash

Astăzi este 10 mai, Ziua Monarhiei, zi care cu multă vreme în urmă era şi Ziua Naţională a României. „10 Mai va fi de-a pururi sfântă zi căci ea ne-a dat/ Domn puternic ţării noastre, libertate şi Regat”, aşa sunau poeziile patriotice pe vremea aia. Timpul a trecut. Regele a murit, trăiască Principesa. Trăiască şi Duda de pe lângă ea, că a debutat ca actor la Suceava. La urma urmei, este vorba de istorie. Şi, apropo de asta, nu mă pot abţine să nu scriu şi despre ziua de ieri. Pe vremea comuniştilor, „9 mai” era „Ziua Victoriei împotriva Fascismului”. După 1990 ni s-a băgat pe gât că este vorba despre „Ziua Europei”. Dar majoritatea a uitat că data de 9 mai este mult mai importantă pentru naţia noastră. Mai exact simbolizează „Ziua Independenţei României”. Citez despre întâmplările de atunci:

„…pe 9 mai 1877 Parlamentul s-a întrunit în şedinţă extraordinară. Potrivit relatărilor vremii, «un public imens şi nerăbdător» venise cu mult timp înainte de începerea şedinţei, umplând până la refuz toate tribunele. Cei care nu au mai găsit loc în sală au rămas în curte şi pe dealul mitropoliei, doritori să afle, cu o clipă mai devreme, vestea cea mare, de atâta timp aşteptată. Din însărcinarea grupării liberal-radicale, şi cu asentimentul miniştrilor, deputatul Nicolae Fleva a adresat o interpelare, solicitând guvernului să răspundă dacă a adus la cunoştinţa Puterilor Garante ruperea relaţiilor de dependenţă faţă de Poartă şi, prin urmare, «independenţa absolută a României». Răspunzând, ministrul afacerilor străine, Mihai Kogălniceanu, a declarat: «În starea de răsbel, cu legăturile rupte ce suntem? Suntem independenţi, suntem o naţiune de sine stătătoare… Aşadar, domnilor deputaţi, nu am cea mai mică îndoială şi frică de a declara în faţa Reprezentanţei Naţionale că noi suntem o naţiune liberă şi independentă». După dezbateri, Adunarea Deputaţilor a votat următoarea moţiune: «Camera, mulţumită de explicaţiile guvernului asupra urmărilor ce a dat votul ei din 29 aprilie curent, ia act de răsbelul între România şi Turcia, că ruperea legăturilor noastre cu Poarta şi independenţa absolută a României au primit consacrarea oficială». Moţiunea a fost adoptată, la puţin timp după ora 13.30, cu 79 de voturi pentru şi două abţineri. O moţiune asemănătoare a adoptat în aceeaşi zi şi Senatul, în jurul orei 15. Ziua de 9 mai a devenit Ziua Independenţei României. Proclamarea independenţei a fost primită cu entuziasm de populaţie. În după-amiaza zilei de 9 mai a avut loc în Bucureşti o manifestaţie spontană la care au participat 1000 de studenţi care au venit cu drapele şi cu torţe, cântând «Deşteaptă-te române». Pe măsură ce s-a răspândit vestea, seara au avut loc manifestaţii şi la Iaşi, Craiova, Buzău şi în alte oraşe. Chiar în ziua de 9 mai 1877, ca o expresie a suveranităţii statului român, Parlamentul a votat înfiinţarea ordinului «Steaua României» cu care urma să fie decoraţi militarii şi civilii ce se distingeau în serviciul adus ţării.”

Aşa că, dragi prieteni, ar fi bine să nu ne uităm istoria. Înaintaşii noştri s-au sacrificat ca să avem şi bucăţica asta de ţară în care trăim. Că mai avem neamuri şi teritorii sub alte regimuri, asta-i altă poveste. Dar dacă nu putem să reîntregim ţara, măcar să respectăm ce ne-a mai rămas.

 COSMIN LEAHU

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: