Momente emoţionante la „Maşina cu poeţi”

În a doua zi după Dragobete, duminică, 25 februarie, anul de graţie 2018, „Maşina cu poeţi” (cenaclu artistic transfrontalier Suceava – Cernăuţi şi retur, organizat de Clubul de Iniţiativă Literară – CIL) a parcat din nou la Suceava, în sediul Observatorului Astronomic al Universităţii „Ştefan cel Mare”. Deşi condiţiile meteo din afara clădirii nu au fost tocmai favorabile deplasării participanţilor, sala a fost aproape plină şi, culmea, obişnuiţilor acestei manifestări li s-au adăugat nume noi.

După cuvintele de deschidere susţinute de scriitorul sucevean Constantin Horbovanu şi poetul-academician de la Cernăuţi Vasile Tărâţeanu, s-a produs istoricul Adrian Popovici care a vorbit despre un alt academician, de pe vremuri, Radu Grigorovici, şi care le-a propus celor din nordul Bucovinei să trimită cât mai multe materiale despre zona respectivă cotidianul „Crai nou”, fiind dispus să le ofere lumina tiparului. A urmat un val de recitări, lecturi şi interpretări ale celor care şi-au dorit lucrul acesta, care au culminat cu momentul artistic al puştoaicei Adela Şulea, care a recitat „Moartea căprioarei” de Nicolae Labiş, şi cu minirecitalul doamnei Elena Nandriş, care a cântat superb mai multe melodii cu conotaţie patriotică. De fapt, Elena Nandriş (primăriţa din satul Mahala de dincolo de graniţă) a avut şi un discurs emoţionant. Spre exemplu, o spusă de râsu-plânsu a cuiva din zona Cernăuţilor: „M-am născut sub austrieci, am copilărit la români, am trăit sub ruşi şi acum mor la ucraineni”. În acelaşi ton, dna Nandriş a atras atenţia că românii din ţară au cam uitat de cei de peste graniţă, spunând că ei, bucovinenii din nord, nu vin aici pentru ajutoare financiare, ci doar pentru a reface legătura sufletească între cei de acolo şi cei de aici. Această afirmaţie a fost completată de Vasile Tărâţeanu: „Nu suntem săraci de-avere/ Ci săraci de mângâiere”. Tot Elena Nandriş a subliniat că cei care privesc din afară nu ştiu prin ce au trecut ei, cei de sub ocupaţie. A povestit despre deportările din Siberia, despre Lunca şi Fântâna Albă. Despre crimele sovieticilor care s-au întâmplat în perioada respectivă şi tot în luna februarie, când au fost omorâţi peste 500 de români. „Lunca este durerea noastră, unde au fost ucişi românii” a mai spus Nandriş. Acum, doamna primar se mândreşte că este şefă peste 11.000 de cetăţeni, dintre care 98% sunt români, după ce li s-a alipit şi un sat cu majoritate ucraineană, şi speră într-o colaborare continuă cu cei din ţară.

Ca să nu o mai lungesc prea mult, iată care au fost participanţii la eveniment. O să încep cu oaspeţii. Aşa cum aţi aflat deja, Elena Nandriş, primarul satului Mahala, academicianul Vasile Tărâţeanu, epigramistul Vasile Bâcu şi poetul Ilie Tomiuc. Din partea Sucevei au fost prezenţi şi s-au desfăşurat fiecare cum a putut Constantin Horbovanu, Adrian Popovici, Doru Ursache, Viorica Petrovici, Carmen Marcean, Gabriela Turţu, Călin Dănilă, Nadia Melinte, Mariana Bilic, Cristina Melinte, Cezar Adomniţei, George Mahalu, Marius Constantin Eşi, Adela Şulea, Andrei Breabăn, Cătălina Orşivschi, Florin Guşul, George Sagy Sauciuc şi, dacă am omis pe cineva, îmi cer scuze. Următoarea întâlnire a cenaclului se va desfăşura în zona Cernăuţilor, cel mai probabil pe 25 martie a.c., ori în satul Crasna, ori în Ciudei. Cel puţin aşa a declarat Vasile Tărâţeanu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: