În 2017, în municipiul Suceava

Peste 50 de „tăieri” ale dreptului la ajutorul social

> În baza noilor reglementări, la beneficiari s-au efectuat 234 de anchete sociale de reevaluare semestrială a situaţiei socio-economice > Anul trecut, la cei îndreptăţiţi au ajuns 228.373 de lei, mai puţin cu 85.667 de lei faţă de perioada omoloagă a lui 2016

La începutul lui 2018, în evidenţa Direcţiei de Asistenţă Socială (DAS) a Primăriei Suceava se aflau în plată 111 dosare pentru acordarea venitului minim garantat. Un raport al Direcţiei relevă că, în anul recent încheiat, DAS a înregistrat 38 de cereri noi, iar în urma anchetelor sociale, inclusiv a verificărilor la domiciliu, în toate cazurile s-au emis dispoziţii de acordare a dreptului la ajutor social. În intervalul 1 ianuarie – 31 decembrie 2017, cu titlu de ajutor social s-au plătit 228.373 de lei, mai puţin faţă de perioada omoloagă anului 2016, când s-au achitat 314.040 de lei. Pe parcursul anului anterior, Direcţia de Asistenţă Socială a dispus 35 de suspendări ale dreptului la ajutor social pentru persoane singure sau familii, în 53 de cazuri luându-se măsura încetării plăţii acestei prestaţii.

De precizat este că, în conformitate cu noile reglementări legale, în 2017 au fost efectuate 234 de anchete sociale la domiciliu, acestea vizând reevaluarea semestrială a situaţiei socio-economice a familiilor beneficiare de ajutor social. Pe de altă parte, în informarea DAS se precizează că la acţiuni şi lucrări de interes local au participat 71 de persoane apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social. Potrivit planului de lucrări de interes local, în această perioadă asistaţii social sunt scoşi la deszăpezire şi eliminarea gheţii în parcuri şi locuri de joacă pentru copii, urmând ca, odată cu venirea primăverii, beneficiarii de venit minim garantat să presteze la măturatul aleilor pietonale şi parcurilor, precum şi la vopsirea mobilierului urban. Pe durata verii, lucrătorii în cauză vor menţine curăţenia locurilor de joacă pentru copii şi vor avea grijă de trotuarele din parcuri, lucruri valabile şi în toamnă, când asistaţii cu pricina vor aduna şi frunzele moarte căzute din copaci.

„Până pe data de 5 a fiecărei luni, către AJPIS sunt transmise, pe bază de borderou, dispoziţia primarului pentru acordarea, suspendarea, modificarea sau încetarea ajutorului social, însoţită de copia cererii de acordare a ajutorului social şi a declaraţiei pe propria răspundere, copia fişei de calcul a muncii prestate, precum şi situaţia centralizatoare privind titularii dreptului şi suma de plată” se subliniază în informarea Direcţiei de Asistenţă Socială.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI