Preşedintele CJ, Gheorghe Flutur, la şedinţa solemnă de Ziua Bucovinei:

Bucovina a adus Regatului României învăţământ de toate gradele, cultură, economie diversificată, o reţea importantă de transport şi un spirit multicultural şi interconfesional unic

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, ieri, în şedinţa solemnă de Ziua Bucovinei, că Bucovina a adus Regatului României o zestre importantă, învăţământ de toate gradele, cultură, economie diversificată, o reţea importantă de transport şi un spirit multicultural şi interconfesional unic.

Astfel, potrivit ultimului recensământ austriac din 1910, în Bucovina erau 794.945 locuitori, zece oraşe, şase târguri, cele mai mari fiind Cernăuţi, Rădăuţi, Suceava, Storojineţ, Câmpulung şi Siret.

De menţionat este că, în 1913, 96% din totalul copiilor de vârstă şcolară frecventau o şcoală, fiind şcolarizaţi 109.441 copii, dintre care 38% erau români, 34,8% erau ucraineni, 21,1% erau germani şi evrei, 4,4% polonezi şi 1,4% maghiari.

În Bucovina funcţionau 564 de şcoli primare, 13 gimnazii pentru băieţi şi Universitatea Cernăuţi, inaugurată în 1875.

Conform recensământului din 1910, în Bucovina, 71% din populaţia activă lucra în agricultură, 10% în industrie şi meşteşuguri, 10% în comerţ şi transporturi, iar 9% în diferite servicii sau ca liber profesionişti.

Calificarea tinerilor se făcea din 1873 prin Şcoala Superioară de Meserii de la Cernăuţi, fiind înregistrate peste 120 de meserii, în principal privind prelucrarea materiilor prime oferite de agricultură şi silvicultură.

În Bucovina existau fabrici moderne de prelucrare a lemnului, dar şi fabrici de prelucrare a laptelui, cărnii, de zahăr, de pâine, de spirt sau bere.

Până în 1914, în Bucovina fusese construită o reţea de 592 km de cale ferată, dar şi 228 km de căi ferate forestiere, drumuri şi şosele, iar pe 351 km de cursuri de râuri se putea transporta material lemnos.

În 1908, în Bucovina funcţionau 376 de bănci populare, alături de filiala Băncii Ipotecare a Galiţiei, de cea a Băncii Imperiale, sau de cea a Băncii Anglo-Austriece.

Preşedintele CJ Suceava a arătat că, în aceste condiţii, se poate spune că Bucovina a adus o zestre importantă în Regatul României prin Unirea din 1918.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: