Primarul Ion Lungu:

Nu se pune problema majorării preţului de producţie a gigacaloriei

>Avem un contract ferm până în martie 2018, dar este o reală problemă la termoficare, precizează edilul-şef al Sucevei

 Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat că până în luna martie 2018 nu se poate pune problema majorării preţului de producţie a energiei termice produse de Bioenergy. Dacă se va soluţiona problema cu certificatele verzi care să fie acordate pentru lemnul de foc folosit în sistemele centralizate publice de încălzire, atunci se va putea menţine actualul preţ de producţie de 116 lei/gigacalorie.

„Nu se pune această problemă. Acolo este un contract ferm până în luna martie a anului viitor, în care ei trebuie să furnizeze agentul termic la 116 lei pe gigacalorie. Sunt lucruri care se pot face şi lucruri care nu se pot face. Nu se pune această problemă. În acelaşi timp vreau să spun că este o reală problemă la termoficare” a declarat Ion Lungu în emisiunea „Exclusiv 90 de minute”.

Primarul a spus că Bioenergy este o firmă privată unde nu are nicio treabă, dar că, având în vedere că această firmă execută un serviciu public şi de ea depinde asigurarea căldurii şi apei calde în municipiul Suceava, iar legea spune că de căldură şi apă caldă în oraş răspunde primarul, intervine câteodată şi este solidar cu reprezentanţii acesteia.

Ion Lungu a spus că, la Suceava, prin această investiţie, a fost curajos să implementeze acest sistem, cealaltă variantă fiind ca încălzirea să fie făcută cu sisteme individuale.

„Puteam să ne predăm şi să mergem cu toţii la gaz metan, dar nu aceasta e soluţia, pentru că în toată lumea civilizată sistemul centralizat dă confort şi siguranţă. Noi am venit cu o soluţie curajoasă. Acum 10 ani se punea accentul pe energie verde şi era foarte încurajată de Guvern şi UE, cu bonusuri, bonificaţii, certificate verzi şi am mers pe această idee. Au venit aceşti investitori care au făcut o investiţie de 86 de milioane de euro” a menţionat primarul.

El a adăugat că din păcate s-au modificat regulile în timpul jocului, iar anul trecut, pe fondul crizei de lemne de foc, ca să descurajeze societăţile de biomasă să consume lemn de foc, ministrul de atunci a emis un ordin prin care lemnul de foc nu mai este considerat biomasă.

„Dacă această centrală pe biomasă nu se făcea la Suceava, unde să se facă? Suceava e judeţul cu suprafaţa împădurită cea mai mare din România. Numai dacă facem igienizarea în pădure avem lemn pentru centrala de la Suceava” a spus Lungu.

Primarul a mai declarat că din cauză că de anul trecut lemnul de foc nu mai e considerat biomasă, cei de la Bioenergy sunt într-un blocaj de 13 milioane de lei, că au consumat lemnul şi nu-l mai decontează pe certificate verzi şi au o problemă financiară.

„Am văzut că se pune problema să analizăm preţul la termoficare în ideea că firma face profit foarte mare. Firma este într-o jenă financiară foarte delicată din cauza acestui lucru” a spus primarul.

Totodată, el a menţionat că s-ar putea folosi deşeurile municipale pentru producerea de agent termic, dar că legislaţia actuală nu o permite.

„Cu adaptări tehnice avem posibilitatea să ardem deşeurile, dar nu avem legislaţie. Am văzut că primarul general al Capitalei vorbeşte despre înfiinţarea de incineratoare în fiecare sector. Poate are mai multă influenţă şi va schimba legea” a spus Lungu.

Primarul a mai explicat că pentru o termoficare civilizată trebuie ca municipalitatea să investească în sistemul de transport-distribuţie pentru eliminarea pierderilor, iar dacă şi lemnul de foc va fi inclus ca biomasă atunci perspectivele sunt bune.

„Suntem unul dintre puţinele oraşe din ţară care avem această perspectivă” a spus Lungu.

Primarul a subliniat că preţul pentru populaţie nu va putea fi crescut, pentru că este o zonă de suportabilitate care nu poate fi depăşită, dar şi că nici nu va putea consuma mare parte din bugetul local pentru termoficare, aşa că speră ca producătorul de energie termică să găsească cea mai bună soluţie.

„Dacă se revine la ordinul de ministru, dacă se decontează certificatele verzi, intrăm în normalitate, iar atunci se poate menţine preţul de 116 lei/gigacalorie” a menţionat Lungu, care a subliniat că fără aprobarea Consiliului Local nu poate să practice niciun alt preţ.

El crede că situaţia se va reglementa şi că a discutat şi cu ministrul actual al Pădurilor.

„Am avut discuţii cu actualul ministru al Pădurilor, Doina Pană, care s-a arătat destul de receptivă mai ales că noi am cerut ca în ordin să se strecoare o jumătate de frază «cu excepţia sistemelor publice centralizate de încălzire» a conchis Ion Lungu.

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

 1. Mutu&Roata says:

  Pentru domnul primar ,ca pentru orice alt pedelist ordinar (adică obişnuit,adica regula comună,cum ar fi…) respectarea legii este optională,actele normative reprezintă doar un deranj,toate promisiunile sale s-ar respecta,inclusiv problema incălzirii centralizate,dacă s-ar ajusta legile cf. dorinţei sale,ar trebui,deci,o comisie care să le adapteze la exigenţele sale periodic şi ori de câte ori este nevoie,altfel tu eşti vinovat! Că,dacă nu,să vă incalziţi in izmene flanelate şi in poale lungi,in bundiţe cu jderi mulţi şi de la căldura discursului marilor nostri oameni politici Flutur,Balan,Popovici,Acibotaritei,Munteanu (aceasta din urmă fiind doamna de la facultatea de clătite&poale-n brâu a USR,pardon,a USV …) Toate tarele astea,toate promisiunile neîndeplinite,acomodarea cu fărădelegea până la punctul in care somează sunt,in sinteză,astfel:ori incălcaţi legea,ori o modificaţi,că altfel fac ce-a făcut tata! Poziţia sa faţă de normele de conduită stabilite prin lege este oarecum asemănătaoare,pentru ilustrare si sugestie,cu aceea a cavaleristului de pe vremuri:fudul,ţanţoş,in uniforma (cum altfel??) de cavalerist,purtător insă,inevitabil,de boli lumeşti ,de toate alea, cum ar fi sifilisul,de până la inventarea penicilinei… Un fel de rău inevitabil,o fatalitate,aşa cum sunt legile astea deranjante!Ne acomodăm cu situaţia si mergem inainte,la femei !
  Acum şapte ani ,pe vremea lui Boc&Kioru,sigur că s-au inventat noi metode de spoliat contribuabilul,pentru că certificatele verzi astea sunt – o metodă de a fura cu voie de la stăpânire dar si de la cel furat. Pe scurt:orice consumator de curent electric plăteşte pe factura sa duioasă de la EON ceva ce se cheamă certificate verzi! Acei bani se duc in buzunarele unor “intreprinzatori” care ar produce energie electrică din surse neconvenţionale – vânt,apă,biomasă… Atunci s-a umplut ţara de proiecte de mori de vânt,de studii de fezabilitate,de proiecte pe banii consumatorului de energie obţinută prin arderea combustibilor fosili,intâmplător sau nu, toţi preteni sau comilitoni politici ai cuplului de hoţi Ion&Ghiţa,Pinalti si neamurile sale ascunse prin tufişurile din Franţa sau Monaco,Filassa International ,despre care domnul Lungu dă semne că nu ştie nici cu partea din spate a kurului, pentru că nici nu l-a intrebat nimeni,deoarece este ca in povestea cu Ivan Turbinca,inca nu s-a ajuns la lotul prădătorilor flutureni,inca nu este harţi de la unele structuri paralele,cele care i-au făcut pe Ghita si pe diferiti Ioni colonei in rezerva,in retragere,insă mereu in ofensivă,in numele interesului naţional!
  Dar cine defineşte,cine stabileşte,in Romania,ce este si cum devine cu “interesul naţional”? Nu stiaţi?? Se ia un papagal de la intendenţă,de la magazia de izmene si obiele,şi se face acesta general cu patru stele,ăla işi face partid,justiţie,dă grade,funcţii,stabileşte cine şi cu ce,cât costă si când este energia verde sau orange sau maro,cine o plăteşte si cine o câştigă! “Interesul national” devine o mantra obosită pe la televizor,justifică si acoperă orice, căci nu e cum vezi sau cum crezi tu,este conform interesului naţional,băi nene!
  Ici-colo,in teritoriu,avem ceva ,asa,ca nişte Gau-ri,adecă nişte unităţi administrativ teritoriale după modelul german din vremea unui oarecare Hitler,conduse – cum altfel? -de nişte gauleiteri de fapt, neşte herr Ghitza,neşte Ioni ,luaţi din lumea interlopă,dotaţi cu bască şi facuti titulari de stat de drept si de regiune de nord-est,atât penticostală cat si liberală,de model…
  Un Gau este pentru dat cu jula la lemn,până radem tot,acolo punem un pădurar hoţ,un altul – Neamţ,să zicem – este un fel de terre d’asile ,de sanatoriu pentru cei uşor obosiţi sau vânati din greşeală sau din răutate,de ascuns slugile ticălos-credincioase până se mai liniştesc lucrurile,un altul este pentru strămutat procesele care trebuie sa fie cum scrie la broşura despre procese…
  De către cine se ia papagalul? Complicat,chiar duplicat,măgurean amplificat!Papagalul poate fi,este chiar recomandat,un măcăleandru cu state de serviciu in branşă,să fi fost el ghid la ONT/OJT,pădurar,trăgător de sfori sau lampagiu pe la vreo imitaţie de teatru,doar să fi fost de-ai noştri,merge si de la secu ,dacă este criza de cadre,cum ar fi de pastori,deoarece şi această meserie se invaţă la Mecca interesului naţional de la Hadad-Győrtelek ,depinde la cine intrebi şi in ce limbă este scris manualul de intrebuinţare,pentru evitarea greşelilor de traducere!
  Ce bine ar fi,gândim noi,ca neşte mireni proşti ce suntem,obiect iară nu subiect de drept al cetăţii,ca lemnul de foc sa fie declarat printr-un decret al cuiva,de exemplu al unui preşedinte ,ca fiind “biomasă”!
  Adica toti aceia care ard lemne in sobele lor,de la Gulea la Prelipca,de la alegătorii din zona de munte,de şes sau chiar de bahnă,să primeascaă “certificate verzi”,să plătească neam,iar prisosul să-l depună,cumva,in pusculita PDL! Sub diferite forme,de la ofrande,la donaţii,la sponsorizări,la vile si viloace,la conturi si averi la Austria si la Germania,pe unde vieţuiesc cumnaţii noştri care ne trimit bani de maşini sau chiar maşini ,deoarece acolo numa’ să te duci ca diasporean şi nu te pun ăia la cules morcovi sau hasmaţuki,pana dai in bâlbâială,nu,ei iţi dau mai intâi bani cu găleata,euroi.. Ca să ai cu ce să investeşti in Bukowina,când se sună goarna,in Gau! Insă aşa ceva nu se poate,concede, totuşi,domnul Lungu,şi atunci ca să fie bine,să nu fie rău,iaca:
  „Am avut discuţii cu actualul ministru al Pădurilor, Doina Pană, care s-a arătat destul de receptivă mai ales că noi am cerut ca în ordin să se strecoare o jumătate de frază «cu excepţia sistemelor publice centralizate de încălzire» a conchis Ion Lungu…
  Bine gândit,nu?
  Precum cavaleristul plin de sifilis,domnul Lungu ştie ezact cum se incalcă si cum se acuză legea:este bună cand ne prieşte noua,adecă buzunarului de lângă săgeata sculata,şi este proastă când nu ne iese cum am stabilit la sedinţele CJ al PDL Suceava…
  Discreţionar,comportându-se atât el cat si prepuşii săi,slugile slugilor de la slugi,ca nişte angrosişti parşivi care s-au intabulat cu toate cele,de la monumente istorice clasate la păduri,câte mai sunt,ele sunt bune atunci când produc,când lucreaza la imaginea noastra de pedelişti clasici,uşor deghizaţi,acuma şi cu plata in rate… Ceea ce le permite,de exemplu,să permanentizeze profanări,blasfemii,transformarea unui monument cum ar fi Cetatea de Scaun a Sucevei intr-un micţionar,o asociere in participaţiune in care voi puneti răncălăii si micţionarii iar noi,primaria&ursarii, punem cetatea,ca să fie ea ,acolo,poligon,un fel de micţionariat public-privat(ă),să ne fie de haram! Aceasta este tot o incalcare a legii,acolo nu mai sunt certificate verzi ,insă se câştigă la PR,rezolvăm noi cumva problemele colaterale când ne-or veni fondurile norvegiene…

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: