Politică mare cu nesimţiţi şi porci

De-a lungul celor aproape 28 ani de activitate politică, neîntreruptă nici de concedii, vacanţe, mari sărbători naţionale ori religioase, ba nici de intemperii, au fost mult mai multe etichete de acest tip pe care presa le repetă insistent şi le caută pentru obţinerea unui rating facil. E adevărat că foarte mulţi se distrează la auzul lor, numai că, parafrazând un cronicar, mie îmi vine a exclama: Săracă Ţara Românească!

Apoi de moment ce ei înde ei politicienii se fac nesimţiţi, împuţiţi, boi, vaci, oi, porci…, reinventând zoologia domestică, „românii”, care prin tipologie au aversiune faţă de diriguitori de când se ştiu, cum ar putea să capete stimă şi încredere în oameni politici? Şi încrederea, şi stima însă sunt foarte importante pentru guvernanţi, căci în funcţie de ele cetăţenii acceptă politicile guvernamentale ori nu, iar un popor care nu are convingerea că diriguitorii fac bine ceea ce trebuie să facă e foarte greu de guvernat. Iar asta numai democraţie nu se cheamă.

De altfel, încrederea în „clasa politică”, noţiune care îi desemnează şi pe cei competenţi şi pe incompetenţi, se află de ani buni la cota de avarie a credibilităţii (11%), ca drept dovadă prezenţa sub 40% la urne. Boala nu e nouă, având ca sursă refuzul constant de a promova oameni integri şi merituoşi. Însă când ştii că de atâtea ori ţi-ai pus speranţele în reprezentanţi „unul şi unul”, aleşi de tine, şi apoi aceştia te-au dezamăgit, au devenit corupţi şi corup la rândul lor şi pe alţii, data viitoare cu greu te va scoate cineva din casă indiferent ce promisiuni îţi va face.

Dar cine sunt nesimţiţii, împuţiţii şi porcii? Politicieni de frunte, foşti şi actuali, de la prim-ministru, la preşedinţii camerelor parlamentare, senatori şi deputaţi, activişti de frunte ori jurnalişti, oameni de televiziune înregimentaţi în diverse formaţiuni politice, iar etichetele nu sunt numai individuale, ci şi colective. Fenomenul nu este unic românesc, astfel de situaţii fiind însă excepţii în Occidentul civilizat.

Nu-mi face absolut nicio plăcere să citez asemenea mahalagisme, expresii argotice şi glodoase, ele exprimând gradul de instrucţie şi educaţie ale preopinenţilor, la fel cum nu mă interesează nici campionii unor astfel de exprimări troglodite. Cu aşa ceva România nu are nicio şansă de emancipare. Pe mine m-ar interesa ca golul intelectual din mintea acestor politicieni certaţi cu buna cuviinţă să fie umplut cu determinare politică, adică cu pasiune pentru a se pune în serviciul cetăţenilor care i-au ales să-i reprezinte.

„Spiritualitatea” de bâlci cu care se fălesc pare să individualizeze personalităţi cu mari şanse de a capta atenţia publică, iar politica românească e plină de astfel de politicieni trăitori doar din ziceri, admonestări. Politicieni care nu au fost în stare să construiască mai nimic, dar care ştiu să şocheze bunul simţ prin butade injurioase pentru a fi realeşi. Ce reforme şi iniţiative extraordinare au rămas în urma unui „înaintemergător” ca Vadim, a unor Vanghelii, Dumitraşci, Piedoni, Codrini, Mirei, Pleşoieni, Şerbani şi a atâtor altora care şi-au înjosit-desfigurat şi spiritul, şi duşmanii?

Ei, bine, dacă posesorii unor asemenea „talente” de a batjocori, eticheta şi porecli stârnesc admiraţie unor mulţimi de gură-cască, politica internă, „românii” nu au niciun beneficiu de pe urma lor, iar dimensiunea externă a acestora nici nu poate fi luată în considerare. În Occident fenomenele politice sunt cvasiprofesionalizate, iar indivizi „spurcaţi” la gură nu fac carieră la vârf. De aceea, pe gureşii noştri aroganţi nu i-a căutat nimeni niciodată (din ţările autentic democratice).

A se mai observa că, în general, preocuparea pentru porecle, etichete şi batjocură la adresa altora vrea să acopere nu numai deficienţe grave de caracter, dar şi precaritatea pregătirii, a gândirii politice, imposibilitatea punerii în serviciul cetăţeanului. Evident că politica românească nu are absolut nicio şansă atât timp cât principalele mesaje vor fi lansate de indivizi certaţi cu buna cuviinţă care se aşază mereu în centrul universului.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: