Neurochirurgul sucevean Anatolii Buzdugan a primit propunerea de a profesa într-o clinică din Augsburg

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, Vasile Rîmbu, a vorbit, miercuri, într-o conferinţă de presă, despre vizita, discuţiile şi întâlnirile pe care delegaţia SJU Suceava le-a avut cu reprezentanţii Clinicii de Neurochirurgie din Günzburg şi ai Spitalului de copii şi tineret din Augsburg.

Rîmbu a spus că, în cadrul vizitei în Germania, reprezentanţii SJU Suceava au avut posibilitatea să vadă modul în care sunt organizate blocul operator, platoul tehnic, secţiile, saloanele, dar şi dotarea cu echipamente şi aparatură medicală din cele două clinici, arătând că, prin comparaţie, din punct de vedere al dotării tehnice şi al resursei umane, SJU Suceava nu se află „prea departe”, însă mai are de recuperat la capitolul organizare.

El a mai spus că medicul neurochirurg Anatolii Buzdugan, care a făcut parte din delegaţia suceveană alături de medicul epileptolog Ana Miron şi de bioinginerul Dragoş Vicoveanu, a fost invitat de coordonatorul secţiei de Neurochirugie să asiste la o operaţie efectuată de o echipă de chirurgi germani, iar în timpul vizitei la secţia de neurologie pediatrică de la Spitalul de copii şi tineret din Augsburg i s-a propus să rămână să profeseze acolo, după ce a diagnosticat clinic un caz aflat în discuţie, diagnostic confirmat ulterior în urma efectuării unei investigaţii la RMN.

La rândul său, medicul Anatolii Buzdugan a declarat în conferinţa de presă că invitaţia de a rămâne să profeseze la Augsburg a venit în contextul prezentării unui caz.

„Profesorul de neurologie pediatrică a prezentat un caz al unui copil de 16 ani, care avea tulburări de echilibru de ceva timp. S-a considerat la momentul respectiv că medicaţia anticonvulsivantă este cauza ataxiei. Au micşorat doza de medicaţie, dar nu s-a întâmplat nimic, a rămas cu aceeaşi tulburare de echilibru. Discutând cu doamna doctor Ana Miron, anticipând lucrurile, eu am spus că respectivul copil are o hidrocefalie şi probabil asta este cauza”, a explicat Buzdugan.

El a spus că, ulterior, pacientului i s-a recomandat investigaţia la RMN, în urma căreia s-a confirmat diagnosticul de hidrocefalie.

„L-a trimis la un neurochirurg, neavând neurochirurg în spitalul respectiv, care i-a spus că deocamdată nu este o urgenţă majoră şi e bine să mai temporizeze. Profesorul mi-a zis: «Domnule doctor, veniţi la noi şi vă angajăm ca neurochirurg, să rezolvaţi cazurile noastre»”, a mai spus medicul sucevean.

Medicul Anatolii Buzdugan a subliniat că a fost impresionat de modul de organizare a Blocului operator de la Clinica de Neurochirurgie de la Günzburg, realizat după un concept relativ nou şi „extrem de interesant şi funcţional”. Blocul operator este situat separat faţă de spaţiile de internare şi faţă de secţia de Terapie Intensivă, organizat pe o dezvoltare centrală, cu patru săli de operaţie, totul fiind concentrat din exterior spre interior.

El a arătat că în Blocul Operator respectiv personalul are la dispoziţie tot ceea ce este necesar pentru efectuarea intervenţiilor chirurgicale în condiţii de siguranţă. „Scopul vizitei noastre a fost să iniţiem o colaborare cu Clinica de Neurochirurgie din Günzburg. Ei ne-au prezentat în mare parte domeniul lor de activitate, sunt specializaţi în patologia sistemului nervos periferic, abordează patologia vasculară cerebrală, abordează patologia tumorală şi spinală, nu abordează patologia traumatică, aşa cum se întâmplă la noi, departamentul de neurochirurgie pentru traumă fiind în Ulm”, a explicat Buzdugan.

Neurochirurgul sucevean a precizat că în cadrul discuţiilor au fost prezentate planurile de dezvoltare viitoare a Secţiei de Neurochirurgie a SJU Suceava, în special cele privind asigurarea calităţii intervenţiilor chirurgicale, în condiţiile în care se doreşte implementarea la spitalul sucevean a sistemului de neuronavigaţie, care permite abordarea microchirurgicală a leziunilor tumorale sau de altă natură, inclusiv a focarelor epileptogene, în perspectiva dezvoltării chirurgiei epilepsiei în SJU Suceava.

Atât medicul Anatolii Buzdugan, cât şi managerul SJU Suceava, Vasile Rîmbu, şi-au exprimat mulţumirea că profesorii de la Clinica de Neurochirurgie din Günzburg au acceptat ca medici suceveni să participe la stagii de pregătire în unitatea respectivă în cadrul parteneriatului de colaborare. „Trebuie să învăţăm şi este mai bine să înveţi la sursă, într-un serviciu unde se aplică sistemul de mai mult timp, decât să vină cineva să-ţi facă un training, să-ţi spună în teorie cum se practică”, a menţionat medicul Anatolii Buzdugan.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: