La 28 de ani, o suceveancă a devenit prima femeie Lider Montan Internaţional din România

„Această meserie este unică şi atât de complexă pentru că se naşte dintr-o pasiune pentru frumos, dintr-o dorinţă de a avea un stil de viaţă sănătos şi din respect pentru ce ne oferă natura”

O tânără din Rădăşeni, pasionată de călătorii şi drumeţii pe munte, a devenit prima femeie Lider Montan Internaţional din România, după ce, timp de doi ani, a urmat peste 1.200 de ore de pregătire practică şi teoretică, în zonele montane din Slovacia, Polonia, Bulgaria şi România.

Nicoleta Loghin are 28 de ani, iar pasiunea pentru munte o are de mai bine de opt ani, fiind amplificată şi de cursurile Şcolii de Munte (actuala Academia de Munte), organizate de Asociaţia Ghizilor din Bucovina, pe care le-a urmat în 2011.

„Aveam să descopăr că timpul liber poate fi petrecut în munţi în orice anotimp şi moment din zi. Îmi amintesc că aşteptam atât de mult weekendurile încât duminică seara, după ce terminam tura, ne întrebam unde mergem weekendul viitor”, a mărturisit Nicoleta Loghin.

Tânăra a menţionat că îşi dorea un job dinamic, să se bucure de munţi, de oameni şi de privelişti încântătoare şi astfel cursurile de lider montan s-au pliat pe dorinţele sale.

Nicoleta Loghin a arătat că pentru a ajunge Lider Montan Internaţional – un termen nou, introdus pentru prima dată în România de către Societatea Ghizilor şi Liderilor Montani – a participat, în perioada 2015 – 2017, la peste 1.200 de ore de pregătire practică şi teoretică organizate în zone montane din patru ţări diferite, Slovacia, Polonia, Bulgaria, România, între care şi nouă arii montane protejate.

„Procesul e unul mai îndelungat. În primul rând îţi trebuie experienţă montană atât naţională, cât şi internaţională. Apoi cursurile în sine durează doi ani şi debutează cu un examen de admitere (practic, teoretic, interviu), urmat de module cu teme precum orientare, tehnici de prim-ajutor, managementul grupului, avalanşe şi salvarea victimelor surprinse într-o avalanşă, siguranţa pe stâncă, traversare de torenţi etc. Ne întâlneam o dată la două luni, timp de 6 zile, iar cursurile erau intensive de dimineaţa până seara târziu. Uneori era solicitant din punct de vedere fizic, însă grupul şi atmosfera erau minunate. Lucram împreună până adormeam toţi cu lecţia învăţată. Au urmat examenele naţionale de vară şi de iarnă (scrise şi practice) şi apoi cele internaţionale (practice). În total au fost patru examene, fiecare dintre ele fiind eliminatorii, inclusiv cele teoretice”, a spus Nicoleta Loghin.

Ea a precizat că activitatea unui lider montan este diferită de cea de ghid montan prin prisma competenţelor şi că orice iubitor de munte şi de oameni poate deveni un lider, la examenul de admitere punându-se accent pe experienţa montană.

„Să fii ghid montan implică şi schi, căţărare, alpinism, activităţi ce nu intră în competenţele unui lider montan. Activitatea liderului se axează pe drumeţie, indiferent de anotimp, până la limita gheţarului, pe trasee ce nu implică echipament tehnic. Bineînţeles, suntem pregătiţi şi pentru partea tehnică a unui traseu, însă vom folosi aceste cunoştinţe doar dacă asta înseamnă siguranţa clientului din tură. Când spun «lider montan internaţional» pentru mine are două semnificaţii. În primul rând, această specializare îmi permite să lucrez în munţi din oricare colţ al lumii, iar acest lucru este fantastic, poate dacă nu chiar şi unic în România. Cealaltă semnificaţie este legată de modul de organizare a acestor cursuri. Societatea Ghizilor şi a Liderilor Montani din România se ridică la standarde internaţionale şi în ceea ce priveşte seriozitatea organizării acestui tip de cursuri, calitate certificată şi prin afilierea la UIMLA – The Union of International Mountain Leader Associations”, a mai spus Nicoleta Loghin.

În ceea ce priveşte planurile de viitor, tânăra a mărturisit că îşi doreşte să promoveze turismul montan din Bucovina, lucru pe care l-a început de câţiva ani, prin iniţierea şi implementarea unor proiecte locale precum Academia de Munte, Hai la Înverzit, Cultură în Parc, HEARTS, Serile Filmului Alpin – Fălticeni, împreună cu Asociaţia Ghizilor din Bucovina.

„Îmi doresc mult să transform acest nou job în unul full time. E un proiect început – agenţie Outdoor the World în colaborare şi cu alţi ghizi ce urmează să îl finalizăm şi să ne promovăm turele. Personal iubesc zona în care m-am născut şi îmi doresc să încep prin a organiza ture aici, acasă, în Bucovina. Zona are potenţial şi merită promovată. Însă, mai presus de toate, simt că am o responsabilitate mai mare. Îmi doresc să contribui la schimbarea direcţiei în care merge acum turismul montan, mai ales pe partea de educaţia montană. La nivel local mă implic de ceva timp în proiecte educative ce îşi propun dezvoltarea spiritului civic şi mi-aş dori ca aceste acţiuni să ia amploare şi să reuşesc să implic cât mai mulţi oameni în lupta mea, a noastră, a celor care ne pasă, spre un turism mult mai responsabil şi cu un impact pozitiv asupra economiei, mediului şi societăţii. Acest lucru implică mult timp şi energie şi presupune mulţi ani la mijloc, însă asta m-ar împlini pe mine într-un final”, a menţionat Nicoleta Loghin.

Prima femeie Lider Montan Internaţional din România a mai arătat că turismul montan este în creştere datorită nevoii oamenilor de „evadare” din oraşe, din birouri, de la o viaţă sedentară, atât de des întâlnită în ziua de astăzi şi s-a arătat încrezătoare că şi alte femei vor deveni lideri montani internaţionali.

„Cred că nimic nu e greu când e făcut din pasiune. Cunosc multe «munţomane» care ar putea să devină lideri montani internaţionali şi ar putea să concureze foarte bine cot la cot cu bărbaţii. Aşadar, sunt încrezătoare că următoarele generaţii vor aduce din ce în ce mai multe femei lider montan internaţional de succes. Aş spune că această meserie este unică şi atât de complexă pentru că se naşte dintr-o pasiune pentru frumos, dintr-o dorinţă de a avea un stil de viaţă sănătos şi din respect pentru ce ne oferă natura. E un sentiment minunat să poţi împărtăşi toate acestea şi altora. Totul începe de la prima ieşire la munte aşa că vă încurajez să vă depăşiţi limitele!”, a transmis prima femeie Lider Montan Internaţional din România, Nicoleta Loghin.

Precizăm că Societatea Ghizilor şi Liderilor Montani a organizat, pe 16 septembrie, la Zărneşti, în judeţul Braşov, un eveniment care a marcat finalul cursului de formare profesională „Lider Montan Internaţional” ce s-a desfăşurat în perioada 2015 – 2017.

Astfel, judeţul Suceava a fost reprezentat de Nicoleta Loghin în calitate de absolvent şi de Ciprian Constantineanu în calitate de instructor, aceştia fiind de asemenea membri ai Asociaţiei Ghizilor din Bucovina. Evenimentul a fost o premieră pentru România, atestarea profesională fiind una recunoscută internaţional.

Alături de Nicoleta Loghin, au mai absolvit primul curs de formare profesională „Lider Montan Internaţional” (2015 – 2017), trecând toate probele eliminatorii de-a lungul numeroaselor module de pregătire, Costel Budeanu Bălan (Iaşi), Florin Ocolişan (Timişoara) şi Ioan Stoenică (Bucureşti).

Programul evenimentului a debutat cu prezentarea preşedintelui Societăţii Ghizilor, Marian Anghel, a istoriei meseriei de ghid montan în Carpaţi, cât şi a celor doi ani de pregătire profesională care au presupus sute de ore de mers pe munte vara şi iarna, de navigaţie în teren necunoscut, zile întregi de dormit prin zăpadă şi în bivuacuri improvizate, căţărare pe stâncă şi alpinism.

Cu competenţele profesionale recunoscute naţional şi internaţional de lider montan, cei patru absolvenţi români au prezentat public, în cadrul festivităţilor, patru teme importante pentru turismul montan românesc, probleme şi idei de direcţii de dezvoltare montană în Carpaţi.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI