Pericol de moarte

În contextul unor discuţii purtate de curând la Rădăuţi, cu ocazia ediţiei din acest an a Zilei Limbii Române, printre altele a atras atenţia ipoteza că, până în 2050, 90% dintre limbile pământului vor dispărea. De fapt, avertismentul este mai vechi, lansat fiind în urmă cu aproximativ un deceniu de SIL International, o organizaţie cu sediul în SUA, ce se ocupă cu studiul limbilor. Potrivit acesteia, în 2005 se estimau a fi în viaţă aproape 7000 de limbi, presupunându-se că la mijlocul acestui secol aproximativ 6200 vor trage să moară, dacă nu vor fi deja decedate. Pe de altă parte, UNESCO semnala că, tot până atunci, (numai) jumătate din limbile lumii vor dispărea. Oricum, rămâneau şi rămân multe semne de întrebare, întrucât sunt dificil de anticipat efectele globalizării (de la cele ale politicilor concrete în acest sens până la cele ale instrumentelor pe care le utilizăm – internet, reţele de socializare etc.) şi viteza lor de răspândire.

Un cercetător ca Michael E. Krauss (SIL International), lingvist care studiază tocmai limbile în pericol de moarte, pare-se că nu are în vedere româna, dar oferă un exemplu „din vecini”. Potrivit lui („The world’s languages in crisis”), în Rusia, dintre 45-65 de „limbi indigene”, aproximativ 70% erau, la nivelul anilor ’90, „muribunde”. Tot el califica o limbă drept „sigură” dacă bunăoară azi, ca moment de referinţă, există suficienţi copii care s-o vorbească şi s-o transmită mai departe, pentru încă un secol. Aşadar, aceşti copii… există?

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI