Situaţia Serviciului de Ambulanţă a fost discutată la Prefectura Suceava

Problemele sunt rezolvabile, niciun serviciu de urgenţă nu rămâne fără finanţare

Situaţia Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Suceava a fost analizată, ieri, în cadrul unei întâlniri organizate la solicitarea prefectului de Suceava, Mirela Adomnicăi, la care au fost invitaţi să participe reprezentanţii SAJ şi ai Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava.

Directorul economic al DSP Suceava, ec. Firuţa Bosancu, a declarat, ieri, după întâlnirea de la Prefectura Suceava, că deşi SAJ Suceava se află din punct de vedere juridic sub coordonarea directă a Ministerului Sănătăţii, DSP Suceava având atribuţii doar în privinţa serviciilor medicale, instituţia s-a autosesizat în privinţa situaţiei semnalate în presă de directorul SAJ Suceava, Alexandru Lăzăreanu, care atrăgea atenţia că bugetul este grevat de cheltuielile aferente reparaţiilor autospecialelor, unele dintre ele cu termenul de casare depăşit, dar şi asupra faptului că ar putea fi întâmpinate dificultăţi privind asigurarea combustibilului necesar deplasării ambulanţelor, în condiţiile în care SAJ Suceava are fonduri doar de 40.000 de lei pentru luna septembrie, faţă de 120.000 de lei cât ar fi necesar.

Firuţa Bosancu a spus că, în urma celor prezentate în cadrul întâlnirii, s-a concluzionat că una dintre problemele cu care se confruntă SAJ Suceava este cea privind parcul auto, care este învechit, iar cheltuielile pentru întreţinerea şi reparaţiile ambulanţelor sunt „imense”.

„Din ceea ce am înţeles de la doamna prefect, licitaţia pentru achiziţia de ambulanţe este în curs de desfăşurare şi abia în cursul anului 2018 se vor primi ambulanţe noi, asta este singura problemă mai stringentă. Celelalte probleme prezentate sunt rezolvabile, în ceea ce priveşte cheltuielile de întreţinere şi de personal. Pentru luna septembrie au cu ce plăti salariile; în plus, au cu ce plăti facturile pentru combustibil, utilităţi şi ce au angajat conform bugetului” a spus Bosancu, adăugând că, potrivit datelor prezentate de reprezentanţii SAJ Suceava, probleme ar putea să apară cu acoperirea cheltuielilor care se vor acumula în cursul lunii septembrie.

Ea a spus că, dintotdeauna, bugetul alocat iniţial, la începutul anului, nu este unul acoperitor pentru întreg anul, situaţia fiind întâlnită la mai multe instituţii, inclusiv la DSP Suceava, arătând însă că „serviciile de urgenţă nu vor rămâne niciodată nefinanţate”.

„Cu aceleaşi probleme se confruntă toate serviciile de ambulanţă din ţară” a subliniat Bosancu, arătând că toate au avut alocat acelaşi buget insuficient, dar că se aşteaptă rectificarea bugetară, care va reglementa situaţia, deşi în anii trecuţi această rectificare bugetară avea loc în cursul lunii iunie sau iulie.

Bosancu a mai spus că SAJ Suceava dispune de fondurile necesare pentru acoperirea cheltuielilor de personal pentru septembrie şi pentru plata facturilor aferente lunii august, dar că „nu are acoperire financiară pe ce se cheltuie de acum înainte”.

Prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, a declarat, ieri, că a iniţiat această întâlnire întrucât a dorit să cunoască îndeaproape situaţia de la SAJ Suceava.

Ea a explicat că SAJ Suceava este ordonator de credite şi este subordonat direct Ministerului Sănătăţii şi că, la fel ca la alte instituţii publice, alocarea bugetară se face, de regulă, în proporţie de 60-70% din suma de execuţie bugetară a anului precedent.

„Nicio instituţie, niciun ordonator de credite nu primeşte în luna ianuarie tot bugetul până în decembrie” a spus Adomnicăi.

Prefectul a subliniat că se aşteaptă rectificarea bugetară ce ar urma să fie în cursul acestei luni şi care, potrivit declaraţiilor premierului Mihai Tudose, va fi una pozitivă, iar în acest caz problemele de ordin financiar ale SAJ Suceava vor fi soluţionate.

Ea a arătat că în privinţa achiziţiei de ambulanţe, procedura este deja începută, iar repartizarea efectivă a noilor ambulanţe către judeţul nostru ar urma să aibă loc la începutul primăverii anului viitor.

Adomnicăi a precizat că o nouă întâlnire cu reprezentanţii SAJ Suceava ar urma să aibă loc chiar în cursul acestei luni, când va fi analizată şi situaţia sediului Punctului de lucru Vatra Dornei al SAJ Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: