Casa din Fălticeni unde ar fi locuit Ion Creangă nu exista în vremea când scriitorul a învăţat în acest oraş

Casa din municipiul Fălticeni unde se spune că ar fi locuit scriitorul Ion Creangă în perioada în care a învăţat la Şcoala de catiheţi nu exista în acea perioadă, potrivit unei informări prezentate, ieri, în plenul Consiliului Judeţean Suceava, de consilierul judeţean Radu Pentiuc.

Pentiuc a spus că proprietarul a cerut declasificarea acestei locuinţe din categoria monumentelor istorice şi că vrea să vândă proprietatea pe piaţa liberă, după ce a încercat să o vândă Consiliului Local Fălticeni cu 400.000 şi apoi cu 300.000 de euro.

Consilierul judeţean a arătat că această casă nu exista în perioada în care Ion Creangă a învăţat la Fălticeni, că nu este de interes pentru CJ Suceava şi nici pentru Muzeul Bucovinei şi a propus declasificarea acesteia.

Fostul primar de Fălticeni, consilierul judeţean Vasile Tofan, a explicat că această clădire nu a exista când Ion Creangă a urmat Şcoala de catiheţi din Fălticeni şi că este monument istoric după ce în perioada interbelică o asociaţie a montat o placă cu textul „Aici a fost casa în care a locuit Ion Creangă pe vremea când a învăţat la Şcoala de Catiheţi”, fără ca apoi cineva să verifice dacă acesta este adevărul; iar proprietarii au beneficiat de scutiri de impozit pentru clădirile de patrimoniu.

Tofan a mai spus că declasificarea se poate solicita, prin justiţie, de proprietar sau poate fi făcută de cel care a emis documentul.

Consilierul judeţean Mihai Grozavu a atras atenţia că o situaţie asemănătoare este la Călineşti, unde o bucătărie de vară este prezentată drept „Casa Eminovici”. „Minte lumea” a spus Grozavu care a arătat că „este o făcătură care prinde la copii”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: