După banchetul de absolvire

Liceeni şi profesori din Gura Humorului, cu simptome de toxiinfecţie alimentară

30 de absolvenţi de liceu şi profesori ai Colegiului „Alexandru cel Bun” Gura Humorului au solicitat, duminică, îngrijiri medicale, acuzând simptome de toxiinfecţie alimentară după ce consumat, vineri noaptea, alimente la masa festivă organizată la o pensiune din localitate.

Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a declarat, ieri, că 30 de absolvenţi de liceu şi profesori ai Colegiului „Alexandru cel Bun” Gura Humorului s-au prezentat, duminică, la camera de gardă a Spitalului Orăşenesc Gura Humorului, cu simptome de febră, greaţă, colici abdominale, vărsături şi erupţii urticariforme, fiind diagnosticaţi cu forme uşoare şi medii de toxiinfecţie alimentară.

Zorescu a spus că, în cursul serii de vineri, la o pensiune de patru stele din Gura Humorului, a fost organizat banchetul absolvenţilor de clasa a XII-a de la Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului, la care au participat 340 de elevi şi profesori.

Ea a mai spus că în cursul zilei de sâmbătă o parte dintre aceştia au început să se simtă rău, iar duminică s­-au prezentat la camera de gardă a Spitalului Gura Humorului 30 de persoane.

A fost declanşată o anchetă epidemiologică

Medicul epidemiolog a precizat că toţi pacienţii au primit îngrijiri medicale şi li s-a recomandat tratament la domiciliu, întrucât au suferit forme uşoare şi medii ale bolii.

Directorul adjunct al DSP Suceava a menţionat că a fost declanşată o anchetă epidemiologică pentru a se stabili cauza îmbolnăvirilor, fiind recoltate mai multe probe de alimente şi de sanitaţie, care se află, în prezent, în lucru.

Ea a menţionat că urmează să fie verificate documentele de provenienţă a alimentelor, precum şi certificatele de sănătate ale personalului pensiunii.

La rândul său, inspectorul-şef al Serviciului Control Sănătate Publică din cadrul DSP Suceava, medicul epidemiolog Dinu Florin Sădean, a declarat că au fost recoltate şapte probe de alimente, probe de apă şi zece teste de sanitaţie, dintre care trei de pe tegumentele bucătarilor, urmând ca rezultatele analizelor de laborator să se afle în cursul zilei de miercuri.

Sădean a spus că administratorul pensiunii a fost invitat, miercuri, la DSP Suceava, pentru a aduce documentele solicitate de inspectorii sanitari.

Rulada de pui în sos gorgonzola, sau tortul de ciocolată?

El a precizat că în cazul acestor îmbolnăviri se presupune că de vină ar fi fost rulada de pui în sos gorgonzola, dar şi tortul de ciocolată care a fost adus de elevi. Însă se aşteaptă rezultatele analizelor de laborator pentru stabilirea cu exactitate a cauzei îmbolnăvirilor.

„Aşteptăm finalizarea analizelor de laborator pentru probele recoltate şi, în funcţie de rezultate, vom dispune măsuri” a subliniat Sădean, adăugând că vor fi verificate şi certificatele de sănătate ale personalului pensiunii, pentru a se vedea dacă nu există vreun purtător printre ei.

Medicul Dinu Sădean a menţionat că la aceeaşi pensiune a mai fost organizată, sâmbătă, o nuntă, fiind oferit acelaşi meniu, dar că până în cursul dimineţii de luni nu a fost semnalat niciun caz de îmbolnăvire.

Directorul Colegiului „Alexandru cel Bun” Gura Humorului, profesor Mihaela Ursaciuc, a declarat, ieri, pentru NewsBucovina, că toţi elevii şi profesorii care s-au prezentat la spital au primit tratament la domiciliu şi se simt bine, iar o parte dintre elevi şi profesori au participat în cursul dimineţii de ieri la examenul de certificare a competenţelor pentru elevii din învăţământul tehnologic.

Ursaciuc a spus că profesorii diriginţi ai claselor a XII-a au luat legătura cu toţi elevii participanţi la masa festivă.

Ea a subliniat că s-a optat pentru organizarea mesei festive la terminarea clasei a XII-a în locaţia respectivă atât din punct de vedere al securității, dar şi pentru că în anii anteriori nu s-au înregistrat probleme de niciun fel, adăugând că şi masa festivă pentru participanții la Olimpiada națională de limba franceză din acest an s-a organizat la aceeași pensiune de patru stele, fără să se fi semnalat vreun incident.

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. floricica says:

    Ce anchetă, ce DSP ? Copilul meu avea pe mâini bube, iar acuma s-au înmulțit și are pe tot corpul .Parcă este urzicat, î-l ustură și mănâncă sub tratament. I s-a făcut luni la urgență hemisuccinat și i s-a dat să bea claritine. Are patru zile de tratament și în loc să se amelioreze mai rău se agravează. De ce DSP-ul nu ia legătura și cu noi? Ce anchetă fac, cu patronul față în față la o cafea? De ce se tot vehiculează că de la tortul adus din exterior. Acel tort s-a adus la o singură clasă, iar copilul meu nici nu l-a văzut dar mi te să-l și guste. Este de la ruloul de carne cu sos și brânză. Vă rog organele competente să facă anchetă cu persoanele suferinde nu cu patronul sau mai știu eu cu ce pile.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: