Inclusiv prin alocarea de contracte de achiziţii ale administraţiilor locale

Întreprinderile sociale din Suceava şi Botoşani ar putea fi sprijinite

> Aceasta este propunerea primei conferinţe regionale la Suceava

Asociaţia Biosilva, în parteneriat cu Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina, Filiala Judeţeană Botoşani a Asociaţiei Comunelor din România, Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS), Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative şi Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică din cadrul USV au organizat, la Suceava, Conferinţa regională „Soluţii eficiente pentru susţinerea economiei sociale” şi Târgul economiei sociale Bucovina, ediţia I, cu scopul de a creşte vizibilitatea structurilor de economie socială înfiinţate în ultimii ani prin proiecte europene în regiunea de nord-est a României şi de a identifica soluţii pentru susţinerea sectorului economiei sociale.

În cadrul conferinţei moderate de Mihaela Munteanu, reprezentantă a FONSS, au fost prezentate o serie de propuneri precum: > consolidarea unui grup de lucru pentru sprijinirea economiei sociale la nivel regional, format din reprezentanţi ai Asociaţiei Biosilva, Institutului pentru Parteneriat Social Bucovina şi Filiala Judeţeană Botoşani a Asociaţiei Comunelor din România, ca principali promotori ai conceptului de economie socială în regiune, din reprezentanţi ai mediului academic, reprezentanţi ai consiliilor judeţene Suceava şi Botoşani, parlamentari şi reprezentanţi ai instituţiilor publice şi organizaţiilor cu activitate directă în acest domeniu; > îmbunătăţiri legislative care vizează: Legea economiei sociale 219/2015, Legea achiziţiilor publice 98/2017, Legea privind venitul minim garantat 416/2001, Legea uceniciei 279/2005 şi legislaţia conexă; > includerea sectorului economiei sociale în strategiile regionale, judeţene şi locale; > promovarea ca politică locală a deciziei ca între 5-10% pentru achiziţiile de servicii şi produse realizate de autorităţi să fie prin contracte rezervate pentru întreprinderile sociale de inserţie; > generarea prin AJOFM a unor măsuri active de ocupare a persoanelor vulnerabile în cadrul întreprinderilor sociale de inserţie; > susţinerea formării profesionale la locul de muncă în cadrul întreprinderilor sociale de inserţie; > promovarea exemplelor de bună practică în susţinerea structurilor de economie sociale de către comunităţile rurale din judeţele Suceava şi Botoşani şi impactul funcţionării acestora în comunităţile respective.

Preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Costică Macaleţi, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Viorel Seredenciuc, subprefectul judeţului Botoşani Daniela Beclea, deputatul de Botoşani Răzvan Rotaru, decanul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică, prof. univ. dr. Carmen Năstase, decanul Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative, prof. univ. dr. Camelia Ignătescu, preşedintele Filialei Judeţene Botoşani a Asociaţiei Comunelor din România, primarul comunei Pomârla Dumitru Chelariu, primarul comunei Cornu Luncii Gheorghe Fron, inspector superior comunicare AJOFM Suceava Anca Capverde – care au luat cuvântul în cadrul conferinţei – au susţinut propunerile prezentate şi şi-au arătat interesul pentru implementarea acestora.

La conferinţă au participat peste 100 de persoane, printre care şi angajaţi în cadrul întreprinderilor sociale de inserţie, beneficiari direcţi ai acestor măsuri.

Târgul economiei sociale Bucovina, ediţia I, desfăşurat la Shopping City Suceava în perioada 26­28 mai a.c., a fost considerat „un real succes”, vizitatorii putând admira şi chiar achiziţiona produsele şi serviciile oferite de întreprinderile sociale de inserţie din regiune.

„Mobilier Meşteşugit”, structură de economie socială dezvoltată ca punct de lucru în cadrul Asociaţie Biosilva, ce are ca domeniu de activitate producţia de mobilier din lemn masiv, a oferit premii în cadrul unei tombole. Premiile au fost în valoare totală de 2500 lei, reprezentând vouchere cadou şi un set de mobilier de grădină din lemn masiv.

Câştigătorii extragerii sunt: > Marele premiu – Un set de mobilier de gradină Relax: Doroftei Maria, Fălticeni; > voucher 500 lei – Ulici Flavius, Gura Humorului; voucher 200 lei – Ursu Cătălina Mădălina, Suceava, Simioniuc Ilie Cătălin, Suceava şi Nedelcu Gulei Carla Ioana.

Domeniul economiei sociale este apreciat a fi încă foarte slab dezvoltat în România, cu toate că în majoritatea ţărilor Uniunii Europene acesta reprezintă un motor al dezvoltării locale de foarte mulţi ani. Este nevoie de implementarea unor politici publice de către Guvernul României, susţinute printr-o legislaţie adecvată, dar şi printr-o mai mare implicare a consiliilor judeţene, prin includerea în strategiile de dezvoltare regională a unor măsuri active, consideră organizatorii conferinţei.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI