Despre cântec

Intră vineri dimineaţă în cadrul uşii biroului capul blond al unei femei tinere şi frumoase, care întreabă dacă poate să schimbe câteva cuvinte cu colega noastră Mirela Butnariu. Mirela tocmai ieşise din redacţie, având antamat, îmi spune, un interviu cu una dintre actriţele Teatrului „Matei Vişniec”. Avea – ea, cea care urma să conducă discuţia – trac…

I-am spus frumoasei că Mirela Butnariu tocmai ieşise. O umbră de zâmbet amărui îi fulgeră pe chip, dar îşi face curaj şi trece de uşă. Era într-adevăr o femeie drăguţă. Abia atunci am observat că ţinea în mână, pitit stângaci la spate, un frumos buchet de garofiţe şi bujori. Îl scoate la iveală şi întreabă dacă poate să-l lase pentru doamna Mirela. „De la cine?”, o întreb. „Nu este important, îmi răspunde. De la o cititoare admiratoare”. „De ce?” am continuat interogatoriul ad-hoc. „Azi a scris superb despre bunici. Atât de mult mi-a plăcut încât am ieşit din casă, am cumpărat florile şi am venit să i le dăruiesc doamnei Mirela”.

Este cazul să-mi laud public colega? Este, iată, nu numai pentru că aprecierea cititorilor s-a manifestat atât de măgulitor pentru ea şi pentru redacţie, desigur, ci şi pentru surpriza pe care nouă înşine ne-a produs-o Mirela Butnariu. Rolul ei în redacţie era/este unul tehnic. Faptul că şi-a pus în minte să şi scrie şi că a şi scris a părut la început o străfulgerare de orgoliu. Asta pentru că, culegând de atâta vreme materialele colegilor, a avut şi măsură talentului fiecăruia. Şi, în sfârşit, s-a considerat în stare să scrie ea însăşi. Şi, se vede clar, scrie bine.

Pentru ziaristul din mine scrisul Mirelei este o surpriză frumoasă şi din alt motiv. A ţinut neapărat, şi reuşeşte, să nu scrie inginereşte, ci, stăpânind excelent limba, să se joace cu vorbele, să încânte cu povestea sa. Pentru că, apropo de cântec, zicem româneşte că toată pasărea cântă!… Cântă cu adevărat însă doar privighetoarea, nu şi cucul.

Aşa şi în meseria noastră: unii cu cântecul, căci viaţa încă n-a ucis frumosul, alţii cu zgomotele.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: