Vinovaţii de tăierea unei păduri întregi din judeţ au fost trimişi în judecată

 > Inculpaţii sunt acuzaţi de punerea ilegală la pământ a sute de arbori > Pentru a-şi masca activitatea ilicită autorii smulgeau pur şi simplu copacii din pământ pentru a părea că au fost doborâţi de vânt

După cercetări complexe efectuate în cazul unui amplu caz de furt şi tăiere ilegală de arbori din fondul forestier al judeţului, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei au dispus trimiterea în judecată a autorilor. „Trupa” celor care vor răspunde în faţa legii numără nouă persoane fizice (printre care şi angajaţi silvici care ar fi trebuit să vegheze la protejarea pădurilor) alături de care vor da cu subsemnatul şi reprezentanţii legali ai unui operator economic specializat în activităţi forestiere. Cu siguranţă toţi cei vinovaţi vor fi traşi la răspundere pentru faptele comise, dar rămâne de văzut dacă se va putea repara dezastrul ecologic pe care inculpaţii l-au lăsat în urmă.

Sute de copaci au fost doborâţi fără nicio milă

Potrivit rechizitoriul întocmit de procurori, acuzaţiile aduse participanţilor pornesc după caz de la comiterea infracţiunii în formă continuată de „tăierea, ruperea, distrugerea, degradarea ori scoaterea din rădăcini fără drept de arbori” şi merg până la „fals în înscrisuri sub semnătură privată”, „influenţarea declaraţiilor”, „abuz în serviciu”, „favorizarea făptuitorului”, „fals intelectual” şi „uz de fals”, iar lista continuă. Anchetatorii au stabilit că întreaga activitate infracţională s-a derulat pe parcursul anului trecut, când „odată cu începutul sezonului de vegetaţie, în luna martie 2016, Mihai Mirel Bulugheană i-a determinat pe doi muncitori angajaţi ai unei societăţi comerciale de profil, prin solicitări verbale exprese, să scoată din rădăcini, prin tragerea cu tractorul forestier (TAF), mai mulţi arbori, specia molid, pentru a crea impresia unei false doborâturi naturale în vederea marcării şi tăierii ilegale ulterioare, situaţi pe o parcelă de pe raza Cantonului silvic 2, Rusca I, Ocolul Silvic Vatra Dornei“. În luna august 2016, după marcarea ilegală a 203 arbori, i-a determinat la fel, prin solicitări verbale, pe aceiaşi muncitori, să taie fără drept 151 de arbori, volumul materialului lemnos tăiat ilegal aducând un prejudiciu de aproape 15.000 lei cu TVA, care este de 106 ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior. De aici, în scenă au început să intre şi ceilalţi complici pentru ca faptele să se piardă în hăţişul actelor, iar printre participanţi se numără şeful Districtului I din cadrul Ocolului Silvic Vatra Dornei, pădurari sau lucrători silvici.

Oamenii legii încearcă să recupereze cât mai mult din paguba înregistrată

Procesul a fost pornit cu şase dintre autori aflaţi sub măsura controlului judiciar. De asemenea, s-a luat măsura interdicţiei iniţierii procedurii de dizolvare sau lichidare a persoanei juridice. Totodată, prin rechizitoriu s-a propus menţinerea măsurilor asigurătorii a sechestrului penal asupra a două autovehicule şi a sumei de 13.195 euro, 3.500 de lire sterline şi 57.000 lei ridicate cu ocazia percheziţiilor efectuate la domiciliile inculpaţilor, pentru a dispune confiscarea specială a acestor bunuri. Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Vatra Dornei.

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: