Şeful de post de la Moldoviţa, „înger păzitor” pentru afaceri ilegale cu lemn

> Vasile Solcan-Niga a fost reţinut pentru infracţiuni repetate de abuz în serviciu cu obţinere de foloase şi alte infracţiuni comise cu complicitatea unor gaterişti din Moldoviţa

Şeful Postului de Poliţie Moldoviţa, agentul Vasile Solcan-Niga, a fost ridicat miercuri de poliţişti şi procurori, apoi reţinut 24 de ore, într-un dosar în care pare implicat, până în gât, în ilegalităţi cu material lemnos desfăşurate pe raza localităţii, dar în care este şi suspectat de acoperirea cu bună ştiinţă a multor infracţiuni pe care, în calitate de poliţist, ar fi trebuit să le combată.

Procurorii au dispus începerea urmăririi penale împotriva şefului de post de la Moldoviţa pentru săvârşirea a şase infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, pentru săvârşirea infracţiunii de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană, în formă continuată, pentru infracţiunea de divulgare a informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, ca şi pentru infracţiunea de încredinţare a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane care nu posedă permis de conducere, în formă continuată.

Împreună cu Solcan-Niga au fost reţinuţi pentru 24 de ore şi doi gaterişti din Moldoviţa, Luiza Maria Tcaci şi Liviu Ilie Ruscan.

Prima are de răspuns la trei acuzaţii de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite şi la complicitate la săvârşirea infracţiunii de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană.

Ruscan este cercetat de procurori pentru două infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite.

După o serie de 13 percheziţii desfăşurate miercuri în Moldoviţa, la sediul postului de poliţie, la domiciliile suspecţilor şi sediile unor operatori economici, au ajuns la audieri încă două persoane din compania şefului de post, Vasile Ionuţ Crăiuţ, pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, precum şi pentru infracţiunea de conducere a unui vehicul fără permis de conducere, în formă continuată, cercetat sub control judiciar.

În stare de libertate, va răspunde procurorilor pentru instigare la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite şi suspectul Florentin Andrei Saghin.

În probatoriul administrat de procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava apar mai multe situaţii petrecute în lunile noiembrie şi decembrie a.c., în care Solcan, aflat în timpul serviciului, a coordonat, sprijinit şi protejat mai multe transporturi ilegale de lemn făcute în diferite conjuncturi de ceilalţi suspecţi.

Lemnul, fără acte de provenienţă şi transport, era încărcat din curtea casei Luizei Tcaci şi dus la banzicul lui Ruscan, altădată era dus de la gaterul acestuia la o firmă din Vama, altădată din pădure către cumpărător etc.

De fiecare dată, şeful de post avea grijă ca transporturile ilegale să nu fie depistate şi oprite de autorităţi.

„În noaptea de 5.11.2016, în jurul orei 5, suspectul Ruscan Liviu Ilie a încărcat material lemnos într-un camion, de la locuinţa suspectei Tcaci Luiza Maria, şi l-a transportat la banzicul lui Solcan-Niga Vasile. Lucrătorul de poliţie Solcan-Niga Vasile, aflat în timpul serviciului, aspect pe care Tcaci Luiza şi Ruscan Liviu Ilie îl cunoşteau şi de care au profitat, a coordonat transportul, a sprijinit şi protejat activitatea ilicită, facilitând obţinerea unor foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

În noaptea de 9/10.11.2016, în jurul orei 4, Ruscan Liviu Ilie a încărcat material lemnos de la gaterul din comuna Frumosu, localitatea Dragoşa, deţinut de inculpatul Solcan-Niga Vasile, şi l-a transportat la o societate comercială din comuna Vama. Lucrătorul de poliţie Solcan-Niga Vasile, aflat în timpul serviciului, aspect pe care Ruscan Liviu Ilie îl cunoştea, a coordonat transportul pentru care nu existau documente de provenienţă sau aviz de însoţire a mărfii.

În seara de 26.11.2016, în jurul orei 21.45, lucrătorul de poliţie Solcan-Niga Vasile, aflat în timpul serviciului, a asigurat traseul pentru Saghin Florentin Andrei, care cunoştea acest aspect şi care transporta material lemnos pe un traseu rutier pentru care nu avea documente de însoţire.

„În seara de 26.11.2016, Tcaci Luiza Maria a încărcat material lemnos pentru care nu existau documente de provenienţă, iar, în timpul desfăşurării activităţii de încărcare a materialului lemnos şi de transport al acestuia pe drumurile publice fără avize de însoţire, Tcaci Luiza Maria a ţinut legătura cu Solcan-Niga Vasile, pe care l-a informat cu privire la locaţia şi activităţile pe care le efectuează, lucrătorul de poliţie aflându-se în exercitarea atribuţiilor de serviciu, iar acesta şi-a încălcat atribuţiile de serviciu, evitând efectuarea de controale în zona indicată pentru depistarea unor fapte de asemenea natură.

La data de 1.12.2016, cu un mijloc de transport condus de F.I., s-a încărcat din pădure material lemnos pentru care nu existau documente legale, la încărcare asistând Tcaci Luiza Maria, care a cubat materialul lemnos, rezultând cantitatea de 43,20 metri cubi, pe care a comercializat-o, obţinând suma de 10.800 lei. Despre această activitate a fost informat Solcan-Niga Vasile de către Tcaci Maria Luiza şi, deşi se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu a dispus niciuna din măsurile legale care s-ar fi impus în cauză” se menţionează în comunicatul PT Suceava.

Solcan, protector şi pentru un individ pe care îl folosea ca şofer, deşi acesta nu avea permis de conducere

Procurorii îl acuză pe agentul Vasile Solcan-Niga că a închis ochii şi la alte infracţiuni, ba chiar le-a încurajat.

La sfârşitul lunii noiembrie, şeful de post, aflat tot în orele de serviciu, a fost dus cu maşina de Crăiuţ Vasile, deşi ştia că acesta conduce fără permis. Mai mult, când Crăiuţ s-a plâns că fusese oprit în trafic de un poliţist, şeful de post, ca „apărător al legii”, nu numai că nu l-a sancţionat, ci l-a sfătuit să conducă mai departe în aceeaşi situaţie, iar dacă mai apare în cale vreun poliţist, să nu oprească maşina.

De vreo cinci ori i-a încredinţat Solcan lui Crăiuţ o maşină, să o conducă, deşi ştia că acesta nu posedă permis.

A „sifonat” informaţii primite prin 112 către persoane care tăiau ilegal arbori

Aflăm că anchetatorii au informaţii şi dovezi clare că poliţistul nu şi-a făcut datoria nici într-o situaţie în care a primit o sesizare privind o tăiere ilegală de arbori dintr-o pădure de pe raza localităţii. Aceasta a venit prin 112, pe 1 decembrie 2016, la ora 6 dimineaţa, când Vasile Solcan era de serviciu. Informaţiile de acest gen nu sunt destinate publicităţii, dar şeful de post, în loc să fugă la locul indicat, pentru prinderea făptaşilor, a „sifonat” direct către cei care tăiau copacii.

„Lucrătorul de poliţie Solcan-Niga Vasile l-a informat pe H.B.C., care lucra pe un TAF în zona respectivă, avertizându-l despre faptul că va ajunge în zona în care se află acesta, spunându-i să abandoneze tot ce are acolo şi să fugă. H.B.C. s-a conformat, astfel că în momentul în care lucrătorul de poliţie a ajuns la faţa locului împreună cu persoana care a formulat sesizarea şi cu colegul său de echipaj nu a mai fost găsită nicio persoană” a comunicat purtătorul de cuvânt al PT Suceava, procuror Maria Cristina Ciornei.

Pe lângă faptul că proteja cu devotament afaceri ilegale ale unor gaterişti din Moldoviţa, şeful postului de poliţie avea şi propriile lui afaceri, situaţie ce contravine statutului de funcţionar public.

„În cursul anului 2016, Solcan-Niga Vasile, lucrător de poliţie judiciară la Postul de Poliţie Moldoviţa, a desfăşurat în mod continuu operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte, respectiv cu funcţia de agent de poliţie (…) desfăşurând activităţi comerciale cu material lemnos, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. Acesta a fost sprijinit de suspecta Tcaci Luiza Maria care îi procura material lemnos fără documente de provenienţă şi îl ajuta să efectueze operaţiuni de vânzare/cumpărare a materialului lemnos, deşi avea cunoştinţă de calitatea de lucrător de poliţie a inculpatului” se precizează în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

Cauza este instrumentată în continuare de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, împreună cu poliţiştii din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: