Traficul prin Vama Siret va fi fluidizat printr-un proiect transfrontalier

> A anunţat preşedintele CJ Suceava după o întâlnire cu reprezentaţii regiunii Cernăuţi

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunţat, miercuri, după o întâlnire cu autorităţile din regiunea Cernăuţi, că s-­a convenit formarea unui grup comun de lucru în vederea promovării unui proiect european transfrontalier pentru modernizarea Punctului de Trecere a Frontierei Siret – Porubne, care să conducă la fluidizarea traficului prin această vamă.

Gheorghe Flutur s­-a întâlnit în Vama Siret cu preşedintele Consiliului Regional Cernăuţi, Ivan Muntean, guvernatorul regiunii Cernăuţi, Oleksandr Fisciuk; la întâlnire au fost prezenţi şeful Direcţiei Generale a Vămilor, Dorel Fronea, şeful Direcţiei Vamale din regiunea Cernăuţi, precum şi reprezentanţi din conducerile Poliţiei de Frontieră din cele două regiuni.

În urma discuţiilor purtate de cele două părţi, Gheorghe Flutur a spus că s­-a decis ca membrii grupului de lucru pentru promovarea proiectului de modernizare a punctului de trecere a frontierei să se întâlnească pentru prima dată la 23 ianuarie 2017.

Preşedintele CJ Suceava a explicat că se are în vedere accesarea de fonduri pentru modernizarea punctului vamal Siret şi cel de la Porubne.

 „Există posibilitatea, mai este disponibilă o sumă 5,3 milioane de euro din fonduri europene pentru un proiect transfrontalier. În cadrul întâlnirii am discutat despre un drum pe trei benzi pe care să îl facem noi la intrare în Ucraina, iar ei să vină în oglindă cu noi, cu un drum similar” a menţionat Flutur.

Totodată, el a mai anunţat că noul drum pentru fluidizarea traficului prin vama Siret va avea o deviere prin parcul industrial din Siret, acolo unde urmează să fie realizate investiţii în sistemele de apă, canalizare gaze şi electricitate.

Mai mult, Gheorghe Flutur a spus că şeful Direcţiei Generale a Vămilor a arătat că modernizarea Vămii Siret va consta în creşterea capacităţii acesteia, prin extinderea spaţiilor pentru vameşi şi poliţişti, a culoarelor, toate acestea pentru creşterea vitezei de verificare a celor care trec graniţa.

„Mă bucur că împreună am convenit că trebuie să ne mişcăm foarte repede. Aici va fi construit un tunel de scanare a tirurilor pentru a scurta timpul de verificare şi o hală pentru maşini mici, pentru control, care vor fi extrase din trafic pentru a nu ţine blocată o vamă întreagă. Mai mult, numărul de cabine pentru vameşi şi poliţiştii de frontieră va fi mărit. Am luat în calcul toate acestea pentru că în 2016 a crescut traficul prin vama Siret. Noi ştiam din anii trecuţi că au fost 500.000 de maşini. Datele arată că anul acesta a crescut la peste 700.000 de maşini şi 1,8 milioane de pasageri care trec prin acest punct, deci traficul este în creştere” a declarat Flutur.

Mai mult, drumul de intrare în Vama Siret va fi preluat de Guvern, astfel încât întreţinerea acestei porţiuni să fie realizată de Compania Naţională de Drumuri.

Autorităţile din regiunea Cernăuţi consideră că modernizarea punctului de trecere a frontierei Siret – Porubne trebuie să fie o prioritate, având în vedere că tot mai mulţi cetăţeni ucraineni vor să meargă spre Uniunea Europeană prin România, şi în special prin vama Siret, a mai spus şeful administraţiei judeţene sucevene.

El a arătat că este nevoie de măsuri urgente de fluidizare, ţinând cont de traficul mare existent în acest punct de trecere a frontierei.

„Sunt acţiuni regionale între noi şi vecinii noştri, şi socotesc că a fost o întâlnire foarte productivă pentru noi, care va avea efecte bune pentru populaţia atât din partea românească, cât şi cea ucraineană, dar şi pentru cei care vor să vină să viziteze zonele noastre” a mai spus Gheorghe Flutur.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: