Zece lucrători la negru depistaţi încă din prima lună a anului

 Inspectorii de muncă suceveni au depistat în ianuarie 106 persoane care desfăşurau muncă nedeclarată, informează şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Suceava, Romeo Butnariu. Potrivit lui, este vorba despre o persoană al cărei contract individual de muncă nu a fost transmis în Registrul general de evidenţă a salariaţilor până cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii, dar şi despre 95 de lucrători ale căror contracte au luat calea REVISAL, însă după ce termenul limită expirase deja. Verificările au scos la suprafaţă şi faptul că zece persoane munceau fără forme legale de angajare, acestea fiind identificate la nouă angajatori.

În prima lună a anului 2016, pe linia relaţiilor de muncă, salariaţii de specialitate ai ITM Suceava au efectuat 210 acţiuni de control. Descinderile inspectorilor de muncă s-au lăsat cu aplicarea a 48 de sancţiuni contravenţionale, valoarea totală a amenzilor ridicându-se la 104.000 de lei.

Cu privire la munca la negru, inspectorul-şef Romeo Butnariu subliniază că agenţii economici care aveau prestatori fără contracte de muncă individuale s-au ales cu amenzi însumând 80.000 de lei.

Pe durata controalelor, inspectorii de muncă suceveni au mai descoperit şi alte nereguli, respectiv cele privind nerespectarea prevederilor legale privind acordarea concediilor de odihnă; a repausului săptămânal şi a recuperării cuvenite în cazul muncii suplimentare. Totodată, pe lângă acestea, s-a evidenţiat şi o altă practică, cea de neaplicare a dispoziţiilor legale referitoare la obligaţia de a ţine evidenţa orelor prestate de fiecare salariat în parte.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: