Trei agenţi rutieri ai Poliţiei Câmpulung Moldovenesc, trimişi în judecată pentru infracţiuni în lanţ

 > Gheorghiţă Drăgoi, Gabriel Valerian Negură şi Florin Pleşca vor fi judecaţi pentru săvârşirea a zeci de fapte penale, de la abuz în serviciu şi luare de mită, la acţiuni comerciale ilegale, evaziune fiscală şi spălare de bani

Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a comunicat ieri finalizarea anchetei privind faptele penale în lanţ săvârşite de agenţi ai poliţiei Câmpulung Moldovenesc şi trimiterea în judecată a acestora, pe nume Gheorghiţă Drăgoi, Gabriel Valerian Negură şi Florin Pleşca.

Fiecare, pe rând, va avea de răspuns în faţa magistraţilor pentru o listă mai lungă sau mai scurtă de infracţiuni, unele săvârşite de zeci de ori, în ideea că statutul de poliţist îi face intangibili în faţa consecinţelor.

Poliţistul „forestier”

Potrivit comunicatului PT Suceava, inculpatul Gheorghiţă Drăgoi, agent rutier în cadrul Poliţiei Municipiului Câmpulung Moldovenesc, aflat în prezent în libertate, sub control judiciar, va fi judecat pentru nu mai puţin de opt infracţiuni comise, unele în mod repetat, în perioada 2011-2015.

În rechizitoriu, procurorii deţin dovezi ale comiterii infracţiunii de complicitate la infracţiunea de luare de mită, abuz în serviciu, efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană, săvârşită în formă continuată (52 de acte materiale), evaziune fiscală, în formă continuată, spălare a banilor, în formă continuată, fals în declaraţii, în formă continuată, complicitate la infracţiunea de fals în declaraţii şi folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Parte dintre fapte au fost săvârşite pentru a acoperi altele, agentul de poliţie afundându-se, de dragul banilor, tot mai mult în mocirla infracţionalităţii.

Poliţistul a fost ajutat în unele fărădelegi de un complice, Orest Rusan, pe care, cu voie, fără voie, l-a tras după sine în aceeaşi situaţie, şi acesta urmând a da răspunsuri la acuzaţiile formulate de procurori.

Protecţia pe care poliţistul o credea inexpugnabilă a crăpat în decembrie 2014, când a fost reţinut 24 de ore pentru complicitate la luare de mită.

Era deja în colimatorul anchetatorilor după două situaţii tulburi, petrecute în luna septembrie.

Pe 14 septembrie, împreună cu un coleg poliţist, Gabriel Negură, a luat şpagă 100 de lei de la un şofer depistat de aparatul radar conducând cu viteză peste limita admisă.

„…În prezenţa agentului de poliţie Negură Gabriel, agentul de poliţie Drăgoi Gheorghiţă a primit suma de 100 de lei de la conducătorul auto, în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu referitoare la constatarea şi sancţionarea contravenţiilor rutiere, iar agentul de poliţie Negură Gabriel, având în vedere suma primită, a întocmit procesul-verbal de constatare a contravenţiei, aplicându-i lui N.S. doar sancţiunea avertismentului şi aplicându-i 4 puncte penalizare, în condiţiile în care contravenţia săvârşită se pedepseşte, conform legii, cu 6-8 puncte amendă (540 – 720 lei) sau avertisment şi 4 puncte penalizare, iar practica generalizată la nivelul poliţiei rutiere este în sensul aplicării sancţiunilor pecuniare pentru astfel de contravenţii” au comunicat procurorii.

Pe 15 septembrie s-a petrecut a doua fază. Fiind de serviciu, Drăgoi a sesizat o depăşire neregulamentară, dar nu a constatat şi nici nu a sancţionat contravenţia şoferului în cauză.

Acesta a scăpat astfel de suspendarea dreptului de a conduce pentru o lună, dar şi de plata unei amenzi de 360-460 de lei.

Venit de peste 800.000 lei, în patru ani

Poate puţin nedrept, dar legea este clară în această privinţă, astfel că un poliţist nu are voie să facă, personal sau prin interpuşi, bani, din acţiuni comerciale…

Pe Gheorghiţă Drăgoi nu l-a preocupat această regulă timp aproape patru ani.

În probatoriul administrat, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au menţionat că agentul de poliţie a făcut, în perioada 2011-2014, peste 800.000 de lei, din activităţi comerciale în domeniul silvic, bani pe care apoi nu i-a declarat nicăieri, dar pe care i-a „spălat” apoi cumpărând diverse bunuri mobile şi imobile.

Aceste venituri le-a obţinut cu ajutorul lui Orest Rusan ca intermediar, făcând demersuri privind autorizarea, exploatarea şi valorificarea lemnului de pe 52 de partizi forestiere. Majoritatea actelor se făceau pe numele lui Rusan, dar poliţistul participa împreună cu acesta la discuţiile cu proprietarii de pădure şi lua parte uneori la activităţi efective de exploatare a lemnului.

„Din desfăşurarea de activităţi comerciale privind material lemnos, efectuate cu sprijinul inculpatului Rusan Orest, în numele căruia au fost întocmite toate înscrisurile necesare desfăşurării activităţii, inculpatul Drăgoi Gheorghiţă a obţinut în perioada 2011 – 2014 un venit brut de 819.885 lei, pe care nu l-a declarat organelor fiscale, sustrăgându-se în acest mod de la plata obligaţiilor fiscale către stat, prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile, şi a prejudiciat bugetul de stat cu suma de 115.674,4 lei, din care 89.249,8 lei – impozit pe venituri din activităţi independente, iar 26.424,4 lei – contribuţia la asigurări sociale de sănătate” scrie în comunicatul PT SV.

Şpăgar, comerciant ilegal, „spălător” de bani şi evazionist deja de mai multe ori, Drăgoi a mai comis, în perioada 2012-2015, şi fals în declaraţii, ca doar nu era prost să treacă în declaraţia de avere impusă funcţionarilor publici şi veniturile obţinute în afara legii!

Pe lângă toate cele de mai sus, procurorii au mai descoperit că Drăgoi a ajutat o persoană să obţină ilegal înmatricularea unui autoturism şi a mai oferit informaţii nedestinate publicităţii, privind eliberarea unui permis de conducere.

Pentru recuperarea veniturilor ilegale şi a prejudiciului adus statului, s-a pus sechestru asigurător asupra mai multor bunuri imobile şi mobile ale lui Gheorghiţă Drăgoi, în valoare totală de 50.655,27 de lei, adică pe casă şi teren, o maşină şi pe cei 13.500 lei şi 2.600 euro, sume ridicate pe 9 decembrie 2014, cu ocazia efectuării percheziţiei domiciliare la locuinţa lui.

Poliţistul „broker” de asigurări şi samsar de daune

Al doilea poliţist trimis în judecată de procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava are un statut infracţional mai deosebit. Profesând ca agent de poliţie, Gabriel Valerian Negură, coleg de şpagă al lui Gheorghiţă Drăgoi, s-a dezvoltat, monitorizând vigilent traficul, şi în calitate de broker de asigurări.

Procurorii au identificat în cazul lui nu mai puţin de 22 de infracţiuni de abuz în serviciu, luare de mită, folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite, efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană, săvârşită în formă continuată, şi fals în declaraţii în formă continuată.

Specialitatea acestui poliţist a fost încheierea de poliţe de asigurări RCA, poliţistul, ca funcţionar public, neavând voie, prin lege, să întreprindă operaţiuni financiare.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2011-2014, agentul de poliţie a întocmit 49 poliţe RCA, unele chiar şoferilor pe care îi prindea, la control, fără această asigurare obligatorie.

Procurorii au identificat, în perioada 2012-2014, şapte astfel de situaţii, pe care Negură le-a abordat într-un fel inedit.

În locul măsurilor legale clare, adică amendă de până la 2000 de lei, întocmirea unui proces-verbal de constatare a contravenţiei, reţinerea certificatului de înmatriculare şi ridicarea plăcuţelor de înmatriculare, poliţistul se adapta situaţiei.

Fie elibera o dovadă fără drept de circulaţie, fie întocmea proces-verbal de contravenţie fără să aplice măsuri mai drastice. Avea însă o condiţie: să încheie el poliţele de asigurare pentru şoferii în cauză.

În aceeaşi zi sau în scurt timp, poliţistul „broker” de asigurări, folosind date care nu sunt destinate publicităţii, încheia poliţele RCA de pe urma cărora mai câştiga nişte bani.

„La data de 22.05.2012, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în calitate de agent de poliţie, inculpatul Negură Gabriel Valerian l-a oprit în trafic pentru depăşirea limitei de viteză legal admise pe B.P., care conducea un autoturism pe drumurile publice şi, deşi a constatat lipsa unei poliţe RCA valabile, inculpatul şi-a încălcat atribuţiile de serviciu, în sensul că nu a constatat şi sancţionat contravenţia constatată. (…) Ulterior, în aceeaşi zi, folosind informaţiile obţinute în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în calitate de agent de poliţie, informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, referitoare la lipsa unei asigurări RCA, inculpatul Negură Gabriel Valerian a încheiat poliţa de asigurare de răspundere civilă auto RCA pentru autoturismul aparţinând lui B.P.” au exemplificat procurorii.

Expert deja în asigurări, Negură a trecut la un alt nivel şi s-a făcut samsar de daune. Ca reprezentant al unei societăţi comerciale, a intermediat 23 contracte pentru obţinerea de despăgubiri persoane vătămate sau urmaşi ai victimelor unor accidente rutiere, persoane pe care inculpatul le-a cunoscut în exercitarea atribuţiilor de serviciu, luându-şi partea cuvenită din aceste intermedieri.

Banii obţinuţi astfel nu au fost, bineînţeles, mărturisiţi în declaraţia de avere.

Poliţistul cu inimă mare

Faptele lui Florin Pleşca, al treilea lucrător al Poliţiei Câmpulung care va ajunge curând în instanţă, nu au nicio legătură cu cele ale agenţilor menţionaţi mai sus.

Acesta are de dat socoteală pentru şase infracţiuni de abuz în serviciu, fals în înscrisuri şi uz de fals. I-a tras după el şi pe Vasile Eusebiu Vaman şi Andreea Maria Robciuc (fostă Creciunescu), doi complici implicaţi într-un eveniment rutier, măsluit ulterior de comun acord, pentru ca urmările să nu fie prea grave.

Lipseşte din acuzaţii la adresa lui Pleşca cea de mită, probabil pentru că nu a putut fi dovedită. E greu însă de presupus că aşa cumsecade, cum l-au dovedit procurorii, cu o serie de conducători auto care au încălcat legea, a fost doar pentru că poliţistul are un suflet mare.

Mai exact, în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu, Florin Pleşca identifica diferite situaţii ilegale, dar în procesul-verbal trecea altele, pentru care consecinţele legale sunt mai blânde.

De exemplu, pe 28 februarie 2014, un conducător auto oprit de el pentru o depăşire ilegală ar fi trebuit să rămână fără permis. Pleşca, băiat inimos, a trecut însă în procesul-verbal că omul a fost prins fără documente, fără trusă medicală şi centură de siguranţă şi că plăcuţele de înmatriculare erau murdare; astfel, sancţiunile fiind mai blânde.

Dacă o fi luat şpagă pentru această bunătate, nu se ştie.

Cu Vasile Vaman, Pleşca s-a întâlnit pe 22 iunie 2014, când l-a depistat pe radar conducând maşina prin Câmpulung Moldovenesc, cu 92 de km/h.

 Ca să nu rămână fără carnet, de comun acord, Pleşca a consemnat în procesul-verbal că la volan se afla Andrea Maria Creciunescu, care a primit avertisment şi 6 puncte penalizare.

Falsul a fost înregistrat ca atare şi în baza de date a poliţiei, femeia făcând aceleaşi declaraţii mincinoase şi în timpul audierilor la poliţie.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: