Veşnicia s-a născut la sat

vesnicia s-a nascut la sat Mugurii sufletelor noastre, elevii, dau viaţă satului românesc prin proiectul educaţional „Veşnicia s-a născut la sat”.

„Veşnicia s-a născut la sat” – afirmaţie bine întărită de generaţii întregi. Cum altfel am putea aminti de Creangă, Eminescu, Iorga, Enescu şi alţii decât în „Sătucul bucovinean”?

Am pătruns alături de elevi într-o lume de vis, neînchipuit de simplă, parcă dumnezeiască. Cu mândrie în suflet ne prezentăm portul popular. Fiecare lucru are povestea lui…, o poveste nescrisă, însă bine întipărită în sufletele oamenilor.

L-am recitat pe Eminescu, am povestit la gura sobei din opera marelui Creangă, subsemnata a destăinuit din istorie prin marele Iorga, am încins o horă cum numai la noi, la români, poţi găsi, iar „Poema română” a lui Enescu ne-a însoţit în încercarea noastră de a păstra vie rostirea românească.

Prin amabilitatea specific românească a gazdelor noastre, ne-am ospătat cu bucate tradiţionale, aşa cum se cade la casă de gospodar.

Timpul a trecut însă fără a spune, iar înserarea se lăsa uşor peste lumea satului. Lumina lămpii licărea în odăiţele mici.

Să nu uităm vreodată că oamenii mari au trăit şi creat în aceste odăiţe mici! (Înv. LILIANA ŢARAN, Liceul Tehnologic “Liviu Suhar” Iacobeni)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: