Fălticeni

Eroii Revoluţiei, comemoraţi şi prin manifestări culturale

Asociaţia „Fălticeni Cultural” a organizat marţi, 22 decembrie, în sala „Aurel Băeşu” din cadrul Muzeului de Artă „Ion Irimescu”, spectacolul „In Memoriam Eroilor Revoluţiei Române şi martirilor din închisorile comuniste”.

Manifestarea a început cu aprinderea candelelor în memoria celor ucişi în revolta anticomunistă din 1989 şi cu vernisajul expoziţiei „Revoluţia română în imagini”, în care au fost prezentate fotografii realizate în perioada 19 – 24 decembrie 1989, fotografii în mijlocul cărora s-a aflat steagul României fără stemă purtat de revoluţionari în decembrie 1989 şi câteva zeci de candele.

Spectacolul în memoria celor 1104 tineri morţi în decembrie 1989 şi a martirilor sacrificaţi de dictatura din România în închisorile comuniste a început cu un recviem închinat eroilor din evenimentele din decembrie ’89, adus de o parte din membrii trupei de teatru „Birlic”, un recital folk şi unul de poezie din lirica semnată de actorul Dorel Vişan şi Mihai Eminescu. Dorel Vişan scrie psalmi începând de la 151, ca o continuare a celor 150 ai lui David, din Vechiul Testament. În lectura preotului Liviu Mihăilă, psalmii lui Dorel Vişan implică o atitudine „care e departe de a fi una de resemnare, poetul renunţând la convenţionalismul pe care temele din această categorie îl pot conţine. Psalmii aduc la lumină murmurul amar al deşertăciunii, hohotul, întrebarea retorică, dar şi visul, speranţa, umbra, penitenţa. Ultima, dar nu cea de pe urmă, fiind Apocalipsa, care înseamnă, după cum ştim prea bine, revelaţie”.

„Am început spectacolul cu un recviem. La finalul spectacolului, aceste lumânări aduse de tineri le vom aşeza pe treptele Muzeului de Artă Ion Irimescu, pentru a arde toată noaptea. Este o noapte sfântă pentru noi, pentru că, dacă nu era acel 22 decembrie, nu ştiu dacă astăzi puteam cânta colinde… Este un program încărcat, foarte frumos, cu invitaţi din Fălticeni, dar şi de la Dorohoi, Botoşani, Gura Humorului şi mai ales de la Bucureşti. Datoria noastră este să-i pomenim atât pe eroii Revoluţiei din decembrie 1989, cât şi pe sfinţii martiri din închisorile comuniste” a spus pr. Liviu Mihăilă.

Omagiu din partea interpreţilor de muzică folk

În aşteptarea zăpezii, Vlad Calimandriuc a început recitalul folk cu o piesă proprie, „De mână prin zăpadă”, pe versurile Mihaelei Ciubotariu, urmată de o piesă din repertoriul trupei Cargo, ”Colindă tristă”, şi de colinda „Bună seara gazdă bună” din repertoriul lui Paul Surugiu. Ionel Sebastian a interpretat alături de publicul care a făcut neîncăpătoare sala „Aurel Băeşu” cunoscuta melodie a lui Veleriu Sterian „Nopţi”, urmată de compoziţiile proprii „Plouă cu ochi de fată”, pe versuri Sorin Poclitaru, şi „Colind imposibil”.

După cei doi folkişti musafiri, au urcat pe scenă gazdele: Mateiana Anichiforesei cu melodia „Ne vom întoarce într-o zi” pe versurile lui Radu Gyr, urmată de „Rănitul dintre linii” a lui Mircea Bodolan, „Colindul gutuii din geam” pe versurile regretatului poet Adrian Păunescu. După un colind în limba engleză interpretat de Alexandra Contu şi Paul Tihan, Paul Tihan împreună cu Cătălin Atomi „au dansat ursul românesc”, o prelucrare a piesei lui Tudor Gheorghe, după care l-au chemat în somn pe Kama-Kamadeva, zeul indic, o piesă pe versurile lui Mihai Eminescu, şi au interpretat imnul Revoluţiei Române de la Timişoara.

Cunoscută pentru recitalurile de la festivalurile de folk găzduite de urbea de pe Şomuz, Ştefania Iacob a fost şi la acest spectacol alături de fălticeneni împreună cu poetul humorean Sorin Poclitaru. Cu o voce inconfundabilă, Ştefania şi-a început recitalul cu două piese în memoria eroilor Revoluţiei, piese ale Tatianei Stepa pe versurile lui Adrian Păunescu, „Rămas bun băiatul meu” şi „Ochii albaştri ai lui Dumnezeu”. Au urmat compoziţia proprie „Mi-e dor”, pe versurile lui Sorin Poclitaru, şi un recital de colinde, prima piesă interpretată fiind „Vin colindătorii” a lui Tudor Gheorghe. Spectacolul oferit de Ştefania Iacob a fost presărat cu un recital de poezie a lui Sorin Poclitaru, care a dezvăluit publicului faţa sensibilă a poetului, din poeziile sale lipsind umorul cu care şi-a obişnuit publicul fălticenean.

Concertul de colinde început de Ştefania a fost continuat de grupul „Mugur de cântec” condus de Dana Bobuţanu.

Un recital de excepţie a avut Puiu Creţu, venit de la Bucureşti în „oraşul care i-a devenit a doua casă”, pentru a fi „alături de oameni deosebiţi”. Alături de Liviu Ciulei a cântat cele mai cunoscute cântece protestatare ale lui Vali Sterian din perioada 1989 – 1990, dar şi alte cântece patriotice cântate în Cenaclul „Flacăra” sau melodii proprii dedicate iernii.

La finalul spectacolului, folkiştii au ridicat sala în picioare cu melodia “Tânăr şi liber”.

A urmat un moment emoţionant, tineri şi nu numai punând pe treptele Muzeului „Ion Irimescu” zecile de candele pentru a arde toată noaptea în memoria celor căzuţi în seara zilei de 22 decembrie 1989.

Toţi participanţii la proiectul comemorativ de pe 22 decembrie au primit gratuit Calendarul cultural fălticenean pentru anul 2016.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI