Oenologul şi omul de cultură Nicolae Pomohaci ar fi aniversat anul acesta 85 de ani

Nicolae Pomohaci s-a născut la 28 noiembrie 1930 în familia de ţărani Ion şi Maria Pomohaci din comuna Marginea. A urmat şcoala în satul natal, iar cursurile secundare la Liceul „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi. După absolvirea liceului, între anii 1950-1954, a studiat la Facultatea de Horticultură din Bucureşti cu rezultate meritorii. La absolvirea facultăţii s-a încadrat şi a lucrat ca inginer horticol la Staţiunea Istriţa, şef de secţie la unitatea agricolă Găneşti, inginer la Staţiunea de Cercetări Pomicole din Fălticeni şi apoi, prin concurs, a devenit asistent la Catedra de Practică a Facultăţii de Horticultură din Bucureşti. În anul 1966 a susţinut teza de doctorat cu tema „Influenţa regimului de umiditate şi nutriţie asupra vegetaţiei şi producţiei la soiurile Muscat de Hamburg şi Chasselas blanc”. A parcurs toate treptele învăţământului universitar de la asistent la profesor universitar. A lucrat ca şef al Catedrei de Viticultură şi Vinificaţie; secretar ştiinţific şi prodecan al Facultăţii de Horticultură; decan al Facultăţii de Horticultură şi rector al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Bucureşti (1993-2000). În activitatea managerială, profesorul universitar Nicolai Pomohaci a iniţiat şi dezvoltat colaborări şi parteneriate cu foruri ştiinţifice de peste hotare, programe de colaborare cu organisme internaţionale şi a dezvoltat baza didactico-materială a Universităţii Agronomice Bucureşti. În perioada 1996-2000 am beneficiat de buna comunicare şi conlucrare cu domnul rector Nicolai Pomohaci în cadrul Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina – Filiala Bucureşti, iar după anul 2010 domnia sa a participat la activităţi culturale prin conferinţe, comunicări, prezentări de carte sau alte forme iniţiate de Societatea pentru Cultură în municipiul Rădăuţi. Bunăoară, la ediţia a XV-a a cursurilor Universităţii Libere „Ion Nistor” Rădăuţi, 28 iunie – 3 iulie 2004, domnul rector a susţinut comunicarea intitulată „Rezultate ale cer-cetărilor noastre din domeniul viticulturii şi oenologiei”, iar la sfârşitul activităţii a oferit cursanţilor, spre convingere, câte un pahar de vin. Tot a-tunci a fost prezentată şi cartea „Din viaţa unui universi-tar”, autor Nicolae Pomohaci, prezentare făcută de prof. Ifrim Popescu şi prof. Corina Ionescu. Era mai mult decât încântat la orice revenire la Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi”. A îndeplinit şi funcţia de preşedinte al Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina – Filiala Bucureşti.

Profesorul Nicolai Pomohaci a fost membru titular al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gh. Ionescu Siseşti”, membru al Oficiului Naţional al Viei şi Vinului, preşedinte al Secţiei de Oenologie, vicepreşedinte al Societăţii Inginerilor Agronomi din România, membru al Academiei Italiene a Viei şi Vinului (1988), preşedinte al Filialei Bucureşti a Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina, membru în consiliul ştiinţific al revistelor „Forum” şi „Fermierul” şi fondator al revistei „Agricultorul Român” (1999).

Omul de ştiinţă bucovinean ne-a lăsat 226 de lucrări: studii, comunicări ştiinţifice, articole, recenzii, manuale, tratate, monografii, cursuri universitare ş.a. Iată şi titlurile unor lucrări metodico-didactice: „Manual de lucrări practice la viticultură şi vinificaţie” (1967); „Protecţia muncii” (1969); „Horticultura” (1971); „Probleme de irigaţii” (1971); „Oenologie” (1982); „Îndrumător pentru formarea viticultorilor” (1996); „Producerea vinurilor” (1997); „Tehnologia culturilor horticole” (1999); „Producerea şi îngrijirea vinurilor” (2000) ş.a. Ca o recunoaştere a activităţii ştiinţifice, Nicolai Pomohaci a fost premiat cu ordine şi medalii între care Laureat al OIV (1983) şi Ordinul Na-ţional „Pentru merit” în gradul de ofiţer (2000), iar recent a primit titlul de Doctor Ho-noris Causa al Universităţii „Al.I. Cuza” Iaşi.

S-a stins din viaţă, în Bucureşti, în ziua de 21 septembrie şi a fost înmormântat marţi, 23 septembrie 2014.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: