Post negru

Sala de festivităţi a ziarului „Zorile Bucovinei” din Cernăuţi a găzduit şi în acest an manifestări consacrate „Zilei Bucovinei”. Sâmbătă, după „obişnuita” aşteptare în vama de la Porubne, când noi am ajuns la Cernăuţi întâlnirea organizată de ziarul-frate începuse deja, sala era neîncăpătoare, cu greu făcându-ni-se loc. Noi urma să prezentăm câteva cărţi sub semnătură proprie, dar ei au transformat totul în sărbătoare consacrată Bucovinei.

O sărbătoare tristă, căci una e să te bucuri de întoarcerea Bucovinei, în 1918, la sânul patriei-mame şi alta, după cam două decenii de libertate, să intri atât de dramatic şi de tragic în colimatorul mamei Rusii necruţătoare cu autohtonii, mânaţi în răsăriturile Rusiei, unde şi-au găsit definitiv apusul. Românimea a fost împuţinată considerabil de călăii roşii, cimitire întregi, cu cruci şi fără cruci, marcând, din Siberia până la Fântâna Albă sau alte asemenea fântâni, martiriul românilor.

Aşadar, o bucurie îndurerată a străluminat peste bucovinenii adunaţi în sala ziarului românesc de la Cernăuţi. A străluminat, pentru că, în pofida a tot ceea ce a otrăvit viaţa nord-bucovinenilor după răpirea jumătăţii lor de Bucovină de către avarii de la Răsărit, aşa-zis fraţi, o uriaşă Lumină s-a instaurat acolo după acel sfârşit de noiembrie 1918. Ea încă luminează sufletele şi conştiinţa celor cărora acea lumină mai apoi li s-a răpit, străluceşte mult mai intens decât nouă celor rămaşi în România, unde, vorba veche a scriitorului şi jurnalistului Dumitru Covalciuc, „e uşor să fii român”. Intensitatea trăirii a fost uriaşă acolo, ţâşnind deopotrivă din cuvintele evocatoare, din patriotismul cântecelor corului „Dragoş Vodă” şi ale artiştilor invitaţi să cânte, din asprimea procesului ad-hoc intentat vremurilor actuale, perfid deznaţionalizante…

N-am băut vin fiert şi nici fasole n-am mâncat la Cernăuţi. Peste postul Crăciunului s-a insinuat postul negru al celor care încearcă să intuiască preţul plătit de românii bucovineni pentru doar două decenii de trai în ţara (şi a) lor – România.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI