Un punct de vedere

Ziduri şi plângeri

Motto: „Adhuc sub indice lis est”

(„Procesul este încă la juraţi, nu s-a clarificat”)

Horaţiu, „Arta poetică”

Toate merg de-a îndoaselea ca lui Grivei în Postul Mare şi, culmea, nu se găseşte nimeni capabil să aşeze lucrurile în matca lor firească, începând chiar de acolo de unde se împute peştele. Că te întrebi ce vrea Angela Merkel cu migratorii asiatici, când până şi în Germania se manifestă o reacţie violentă împotriva invadării apusului de către mari mulţimi care-şi caută un loc sub soarele lui Allah? Ca să ajungi să dai bani Turciei lui Erdogan, trei miliarde de euro, să-i mai stopeze prin tabere pe toţi dezrădăcinaţii şi să-i dirijeze ordonat, în tranşe, suportabile, spre Europa, trebuie că se urmăreşte un scop prea înalt pentru a putea fi înţeles de profani. S-a blegit în aşa măsură apusul, încât nu-şi mai poate perpetua specia? Într-adevăr, factorul demografic atârnă greu în cântărirea şanselor de-a mai juca un rol de vioara întâi în lume; naţiunile prolifice îşi rezervă dreptul de a prelua ştafeta de la cei care obosesc din cauza unui trai opulent.

Se crede, aşa cum se credea şi în antichitate, că migratorii vor putea fi opriţi construindu-se ziduri de apărare, „valuri” şi „brazde” ale căror nume se mai văd şi astăzi, care, până la urmă, când apărătorii au fost copleşiţi, erau cucerite şi distruse de populaţiile stepei, foarte active şi grăbite să ajungă în lumea romană. Pentru fosta Dacie n-a contat nici „Troianul”, val de pământ, întărit cu lemn şi piatră, nici „Brazda lui Novac”, zidul construit de Constantin cel Mare, din nordul Olteniei, pe sub dealurile Munteniei, până în zona Buzăului, la Pietroasele, teritoriul fostei provincii şi toată Dacia lui Decebal devenind, pentru o mie de ani, loc de trecere, dar şi de aşezare pentru toţi migratorii europeni şi asiatici. Atunci, în primul mileniu al erei creştine, teritoriul devenit românesc, era atractiv… Acum nu mai este şi, din această cauză, este ocolit de migratorii moderni, care nu vor să se aşeze într-o ţară săracă, coruptă şi nesigură. S-ar putea ca cei care ne vor fi repartizaţi să nu vrea să se aşeze la noi, nici măcar temporar, aşa de rău nume ne-au făcut diasporiştii. Nu avem nevoie de garduri, de sârmă ghimpată, de ziduri, teritoriul ne este apărat de prostul renume de care ne-am învrednicit, spurcând Europa cu cerşetori şi cu hoţi.

Cine credeţi că este vinovat pentru situaţia în care ne aflăm? Aţi ghicit, Ponta e vinovatul pentru toate şi, dacă ar pleca, prin demisie sau prin alt mijloc legal, desigur, lumea lui Iohannis n-ar mai avea „un chibiţ în coastă”, care o opreşte să dezlănţuie binele, fericirea şi progresul. Nu ştiu când va pleca Ponta, dar ştiu sigur că nu el l-a împiedicat pe Iohannis să facă ce-a promis pentru cei care l-au ales. De la cine ai învăţat, Iohannisule, politica dusului cu preşul? Mult prea repede te-ai învăţat cu huzurul, cu traiul bun, cu bani daţi de Ponta, arătând că, de fapt, te-ai românizat complet, iar dacă vei învăţa să vorbeşti mai repede, chiar că vei semăna cu un nene din Voluntari. Înţeleg foarte bine poziţia în care vă aflaţi, domnule preşedinte. Situaţia lui Băsescu, când era primarul Capitalei, când nu putea să facă ce voia el din cauza consiliului dominat de pesedişti. Când a scăpat de ei, a putut face matrapazlâcuri cu terenuri, şi-a tras vilă în Mihăileanu, a pus în funcţii oamenii lui, inclusiv la ecarisaj (era şi hingherul de onoare!) etc. Nici după recenta rectificare de buget, când preşedinţia a primit mai mulţi bani de cheltuială, daţi de Ponta, buna dispoziţie nu i-a revenit lui Iohannis. Să sperăm că soarta îi va surâde după ce se va clarifica şi situaţia genţilor cu bani de care vorbeşte Udrea. Cică banii – spun din auzite – s-ar fi dus la PDL, pentru campania electorală din 2009, că doar „guvernarea subţire cu cheltuială se ţine”. Oare prezidenţialele din 2009, alea „ciuruite” de Băsescu, cu ce bani s-or fi făcut? Şefa haremului ştie multe, dar nu-l poate da în gât pe sultan, fiindcă ăsta le-a folosit pe „proaste” (cred că aşa le zice el acum, hăhăind) ca să încalce legea pentru el. Îl aşteptăm să se înscăuneze în fruntea Mişcării Populare, la care trag „muştele” pedeliste, şi să facă el opoziţie, nu paliative. După ce a căutat „castele” în Spania (în Republica Moldova nu mai are ce căuta), asigurându-se de sprijinul diasporiştilor, Băsescu va trona peste Mişcare, adică PMP, şi va candida la primăria abandonată de Oprescu.

Aş propune ca toată clasa politică să treacă printr-o scurtă detenţie, numai atâta cât să vadă fiecare de ce boli suferă. Dacă nu i s-ar fi întâmplat ce i s-a întâmplat, ştia Oprescu că duce cu sine 12 (douăsprezece) boli? Săracul, patru insuline pe zi şi o gagică tinerea! De câte ori lua şpagă, îşi făcea câte o injecţie, îi creştea, surprinzător, glicemia. Vă daţi seama ce lume bolnavă ne conduce? Oare Iohannis de câte boli suferă? Păcat că s-a dus Vadim, că am fi aflat de ce boli suferă şi cât mai are de trăit fiecare. Şi când te gândeşti că s-a închis dosarul revoluţiei, mai că-ţi vine să spui că trebuie închis şi robinetul profitorilor revoluţiei.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI