Directorul Biroului Regional al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, Chantal Moreno, în vizită la Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului

francophonie> Potrivit ei, judeţul Suceava poate fi considerat un model pentru alte judeţe în privinţa acţiunilor specifice desfăşurate în scopul dezvoltării interesului tinerilor pentru studiul limbii franceze

Colegiul ”Alexandru cel Bun” din Gura Humorului a primit sâmbătă vizita unor oaspeţi de seamă: directorul Biroului pentru Europa Centrală şi de Est al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, Chantal Moreno, şi deputata Sanda-Maria Ardeleanu, preşedinte al Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei.

Directoarea colegiului, prof. Mihaela Ursaciuc, ne-a informat că scopul întâlnirii a fost organizarea unei dezbateri pe tema stării limbii franceze şi a francofoniei în judeţul Suceava, în cadrul unei mese rotunde.

La dezbateri au participat şi câteva cadre didactice de limba franceză din cadrul Cercului pedagogic al profesorilor de limba franceză din zona Gura Humorului: prof. Greta Carpiuc, prof. Oana Flămându, prof. Magda Varvaroi, prof. Angela Floriştean de la Colegiul ”Alexandru cel Bun” Gura Humorului, prof. Elena Vişovan de la Liceul Tehnologic ”Nicanor Moroşan” Pârteştii de Jos, prof. Cornelia Zavalniţchi de la Şcoala Gimnazială ”Teodor Balan” Gura Humorului şi prof. Stela Scheuleac de la Şcoala Gimnazială Pârteştii de Sus. Toate aceste şcoli au participat la ediţiile precedente ale Festivalului judeţean ”Soyons francophones!”.

“În cadrul întrevederii, inspectorul şcolar pentru limbi moderne din cadrul IŞJ Suceava, prof. dr. Constantin Tiron, a prezentat un raport succint privind situaţia predării limbii franceze în învăţământul preuniversitar sucevean, rezultatele şi performanţele obţinute de elevii şi profesorii suceveni la disciplina limba franceză în anul şcolar trecut, precum şi proiectele şi acţiunile programate pe termen scurt, mediu şi lung, menite să-i încurajeze şi să-i motiveze mai mult pe elevi pentru învăţarea limbii franceze” a declarat directoarea Mihaela Ursaciuc.

Ea a precizat că o atenţie deosebită a fost acordată Festivalului judeţean ”Soyons francophones!”, care va ajunge la cea de-a III-a ediţie în 2016, iar, în acest sens, prof. Elena Solonaru Sextilia, de la Colegiul ”Alexandru cel Bun”, a prezentat o sinteză a primelor două ediţii ale festivalului, subliniind interesul şi implicarea elevilor şi a profesorilor de limba franceză din judeţ în organizarea şi desfăşurarea acestui eveniment cultural, al cărui scop este o mai bună promovare a limbii franceze şi a ideii de francofonie în rândul tinerilor.

„Dna Chantal Moreno a apreciat activităţile desfăşurate în judeţul Suceava, seriozitatea şi eforturile pe care profesorii le depun pentru ca limba franceză să ocupe, în continuare, un loc bine meritat printre celelalte limbi moderne studiate. După ce a făcut o frumoasă şi pertinentă pledoarie pentru ideea de francofonie, doamna Moreno a vorbit şi de necesitatea unei bune pregătiri a elevilor în ceea ce priveşte cunoaşterea limbii franceze, astfel încât aceştia să poată să se angajeze mai târziu în firmele şi societăţile franceze, prezente pe teritoriul României. De asemenea, doamna Moreno a subliniat că judeţul Suceava poate fi considerat un model şi pentru alte judeţe în ceea ce priveşte acţiunile specifice desfăşurate în scopul dezvoltării interesului tinerilor pentru studiul limbii franceze” a spus Mihaela Ursaciuc.

La rândul său, doamna Sanda-Maria Ardeleanu a apreciat “multitudinea şi calitatea activităţilor culturale desfăşurate în cadrul unităţilor şcolare sucevene, menite să-i atragă pe elevi şi să-i motiveze în eforturile lor de a-şi ameliora şi îmbogăţi competenţele şi deprinderile de limba franceză”, subliniind ideea transformării Festivalului-spectacol ”Soyons francophones!” într-un festival-concurs.

Prezent la întrunirea de la colegiul humorean, şeful IŞJ Suceava, prof. Gheorghe Lazăr, a vorbit despre “importanţa cunoaşterii de către elevi a limbilor moderne, implicit a limbii franceze”, declarându-se mulţumit de calitatea primelor două ediţii ale festivalului.

Gazda evenimentului de la Colegiul ”Alexandru cel Bun” Gura Humorului, prof. Mihaela Ursaciuc, şi-a exprimat bucuria de a susţine activităţile de limba franceză din cadrul colegiului, implicit ale festivalului francofon. La finalul întrunirii, elevii Adina Alixandrescu şi Paul Buga, ambii din clasa a XII-a A, participanţi la ediţia din 2015 a festivalului francofon, au interpretat o frumoasă piesă în limba franceză, fiind aplaudaţi îndelung.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: