Statuia lui Petru Muşat a revenit în centrul Sucevei

statuie-petru-musat1După cinci ani în care a fost lăsată de izbelişte în curtea Laboratorului de restaurare a Muzeului Bucovinei, din apropierea cimitirului Pacea, statuia domnitorului Petru I Muşat a fost readusă, ieri dimineaţă, în centrul municipiului Suceava.

Monumentul din bronz a fost amplasat pe un soclu, realizat de firma General Construct, lângă Palatul Administrativ.

Consilierii locali suceveni au aprobat în şedinţa ordinară de joi, 26 martie, indicatorii tehnico–economici de reamplasare cu caracter provizoriu a statuii Petru I Muşat în parcul din faţa intrării laterale a Palatului Administrativ.

Amplasamentul final al statuii va fi în zona Curţii Domneşti, sit arheologic ce va fi supus unor studii, proiecte de restaurare şi reconfigurare majore, de lungă durată.

statuie-petru-musat-2Statuia lui Petru I Muşat din Suceava este un monument din bronz închinat voievodului care a domnit în perioada 1375­1391. Monumentul a fost realizat de sculptorul Paul Vasilescu şi a fost dezvelit în anul 1976. Statuia elogiază personalitatea voievodului care a mutat capitala Moldovei de la Siret la Suceava şi din vremea căruia datează primul document de atestare a Cetăţii de Scaun a Moldovei (10 februarie 1388), precum şi a oraşului Suceava (18 august 1388). Statuia a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din judeţul Suceava din anul 2004.

Statuia a fost amplasată iniţial în piața centrală, lângă Casa de Cultură, şi a fost mutată din decembrie 2010.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: