Sărbătoare împreună

35 octombrie. Dimineaţă călduţă de toamnă. Miros de nuci proaspete şi de timp prins în pânze de păianjen, de fum ce curăţă grădini şi livezi şi de ceaţă ce stă să cadă peste lume. Început de şcoală abia depăşit. Copii gălăgioşi, părinţi grijulii. Aglomeraţie. Gălăgie. Chicote şi chiote. Ziua Mondială a Educaţiei.

Şcoala „Ion Creangă” din Suceava, cu cei peste 1200 de elevi ai săi, este una dintre cele mai mari din judeţ. Şi din ţară. Şi din afara ei. Doar în România mai sunt şcoli atât de aglomerate. Şi gălăgioase. Şi, în consecinţă, nu uşor de organizat, de condus, de supravegheat. Cu toate acestea, mulţimea de copii şi de părinţi oferă şi şansa de a găsi oameni deosebiţi, oameni cu care, şi pentru care, merită să lucrezi, să visezi, să nu dormi. Sunt copii care, dacă sunt descoperiţi, îţi oferă bucurii nemăsurate şi satisfacţii care depăşesc tot ceea ce ar putea, dar nu vor, să dea guvernanţii.

Asemenea oameni, copii, părinţi şi colegi, împreună, am sărbătorit Ziua Mondială a Educaţiei într-o atmosferă deschisă şi prietenoasă, o zi ce ne va rămâne cu siguranţă întipărită în suflet ca o parte de tezaur uman inconfundabil. Un grup de copii săritori de la şcoala noastră, împreună cu cadre didactice pentru care profesia este o vocaţie, nu doar o meserie, am fost gazdele unei activităţi desfăşurate în parteneriat cu copii şi profesori de la Centrul de plasament de la Solca. Este un parteneriat realizat în vară, ca parte a proiectului nostru „Împreună pentru şcoala mileniului III”, pe care l-am reînnoit acum, la început de nou an şcolar, tocmai pentru a continua ceea ce a început, timid, dar frumos, în vară.

Ne-au fost oaspeţi 14 copii şi trei cadre didactice (unde aţi fugit, domnule Sandu???) de la această unitate de protecţie a minorilor. Am fost sprijiniţi de voluntari de la „Salvaţi copiii”, frumos îndrumaţi de dl Mircea Petriuc. Printre ei, foşti (Ami Pasat) sau actuali (Paul Sumanar) elevi ai noştri. S-a vizitat şcoala. Luminoasă, curată, primitoare, i-a încântat pe musafirii noştri, impresionaţi şi de dimensiuni, şi de dotări. Cadrele didactice oaspeţi au participat la deschiderea lucrărilor Consiliului Profesoral dedicat sărbătorii noastre, a tuturor celor ce lucrăm la catedră. Au fost prezentaţi, s-a prezentat, pe scurt, parteneriatul nostru şi, mai ales, obiectivele lui şi s-au adresat câteva cuvinte menite a contura punţi de legătură între oameni cu aceeaşi profesie, cu aceleaşi preocupări şi cu aceeaşi infinită dragoste pentru copii.

S-a lucrat pe ateliere. Au desenat. Au decupat. Au lipit. Au scris mesaje. Au confecţionat arbori ai prietenie aşteptat cu mare drag, să realizeze lucruri deosebit de frumoase în tehnica quiling. Au vizionat expoziţia cu lucrările acestora. Au şi cumpărat felicitări şi mici tablouri cu care să-şi decoreze camerele proprii. Au fost harnici. Au fost prietenoşi. Au fost zâmbitori şi bine dispuşi.

Au fost copii care s-au bucurat de copilărie şi de prieteni. Şi au fost cadre didactice care s-au bucurat de bucuria lor, a copiilor care învaţă să trăiască împreună, să se cunoască, să se respecte, să se ajute între ei. Să aibă încredere. Să viseze şi să muncească pentru ca visurile să le prindă aripi. Să caute, cu ochii, cu mintea şi cu sufletul, sprijinul celor de lângă ei. Ca să construiască împreună. Şi să devină oameni împreună.

Mulţumim şi vă mai aşteptăm! (Prof. OLTEA PRELUCĂ, Şcoala Gimnazială „Ion Creangă” Suceava)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI