Incident în spaţiul aerian al Turciei

Moscova denunţă un război informaţional împotriva sa

Incidentul cu un avion rus intrat în spaţiul aerian al Turciei a fost utilizat pentru a include NATO într-un război informaţional, a declarat ieri ambasadorul Rusiei pe lângă Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, Aleksandr Gruşko, care nu s-a referit în niciun fel la al doilea caz de încălcare a spaţiului aerian turc, denunţat de Ankara, potrivit agenţiei TASS. „Impresia este că incidentul din spaţiul aerian turc a fost folosit pentru a include NATO ca organizaţie în campania informaţională declanşată de Occident pentru denaturarea scopului operaţiunii desfăşurate de forţele aeriene ruse în Siria”, a afirmat diplomatul citat. „Astfel de incidente sunt clarificate prin canale bilaterale sau militare. Este o practică consacrată. Faptul că explicaţia părţii ruse a fost ignorată nu face decât să arate adevăratele intenţii ale iniţiatorilor convocării Consiliului (NATO, la 5 octombrie — n.r.)”, a afirmat Aleksandr Gruşko. Includerea în textul declaraţiei NATO că loviturile aeriene ruse nu vizează poziţii ale Statului Islamic şi sunt însoţite de victime în rândul civililor nu este decât o confirmare a acestui fapt, a adăugat el.

Potrivit NATO, avioane militare ruse Su-30 şi Su-24 au încălcat spaţiul aerian al Turciei, în pofida avertismentelor din partea autorităţilor turce.

Ministerul rus al Apărării a declarat luni că un avion Su-30 a intrat sâmbătă, preţ de câteva secunde, în spaţiul aerian al Turciei, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. Nu a venit nicio confirmare oficială din partea Rusiei cu privire la vreun incident similar în 4 octombrie, potrivit RIA Novosti.

Secretarul general al NATO,  Jens Stoltenberg, a declara ieri că încălcarea spaţiului aerian al Turciei de către avioane ruse nu arată ca un „accident”, într-o conferinţă de presă ce precede o reuniune a miniştrilor apărării ai Alianţei la 8 octombrie la Bruxelles.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: