Deschiderea noului an şcolar

Şeful IŞJ Gheorghe Lazăr a provocat la întrecere colegiile „Petru Rareş” şi „Ştefan cel Mare”

f

f

Străzile Sucevei au întinerit, ieri, odată cu trecerea sutelor de copii şi adolescenţi spre şcolile lor, festivităţile de deschidere au reunit, într-o atmosferă amicală autorităţi locale şi judeţene, cadre didactice, elevi şi părinţii lor, iar florăresele şi-au vândut rapid stocul de trandafiri, crizanteme şi crini. Cele două mari colegii de elită ale municipiului Suceava, „Ştefan cel Mare” şi „Petru Rareş”, mereu primele la rezultate şcolare şi aflate într-o concurenţă… prietenoasă au fost vizitate, tot primele, de oficialităţi.

Colegiul Naţional „Petru Rareş” împlineşte 111 ani de la înfiinţare, în această toamnă, debutând ca liceu în limba germană, pentru fete, prilej pentru un bilanţ ale meritelor, trecut în revistă de directoarea Daniela Dungeanu. Ea a urat bun venit tuturor elevilor, în special bobocilor din clasele a V-a şi a IX-a. Colegiul este frecventat de 1252 elevi, împărţiţi în 43 de clase, are cea mai bogată ofertă curriculară şi „rezultate deosebite datorate efortului comun al elevilor şi profesorilor”, printre care promovare de sută la sută la bacalaureatul de anul acesta, a remarcat directoarea Dungeanu. Ea a spus că doi dintre foştii elevi, care tocmai au încheiat colegiul, sunt astăzi studenţi la Imperial College din Londra şi la Universitatea din Oxford. „Colegiul «Petru Rareş» este o mare familie, în care fiecare membru are locul său”, a spus directoarea.

Aflat la festivitatea de la „Petru Rareş” şi în calitate de părinte, preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, a remarcat că acolo există „un nucleu de profesori şi elevi extraordinar” şi „o echipă care dă consistenţă acestui colegiu”. „Cheia succesului dvs. sunt oamenii”, a mai spus Cătălin Nechifor.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, prof. Gheorghe Lazăr s-a adresat, mai întâi, elevilor de clasa a V-a şi a IX-a, recomandând profesorilor să aibă răbdare cu ei pentru a se putea integra cât mai bine la gimnaziu, respectiv liceu. Apoi a vorbit elevilor de clasa a VIII-a şi a XII-a, pentru care noul an şcolar înseamnă „un parcurs greu”, întrucât îi aşteaptă examenele naţionale. Părinţilor, inspectorul general le-a recomandat să acorde „răbdare şi atenţie” în supravegherea copiilor.

În acelaşi cadrul directoarea Dungeanu a felicitat-o şi premiat-o pe eleva de clasa a XII-a F Daniela Petrovici, care a obţinut medalia de argint la Olimpiada Internaţională de Lectură.

CN „Ştefan cel Mare”, festivitate în premieră la Casa de Cultură

Elevii şi profesorii de la CN „Ştefan cel Mare”, precum şi invitaţii lor abia au încăput în sala mare a Casei de Cultură, pe care au închiriat-o cu prilejul festivităţii de deschidere a noului an şcolar, al 156-lea din existenţa colegiului. Directorul colegiului, prof. Dan Popescu a trecut în revistă „palmaresul remarcabil” al colegiului, menţionând medalia de argint obţinută, anul acesta, de eleva Teodora Solovan la Olimpiada Internaţională de Lingvistică şi rezultatele strălucite ale Coralei de fete „Ciprian Porumbescu” a colegiului, în a cărei vitrină cu recompense s-au adunat o medalie de aur şi două de argint.

Directorul Popescu s-a referit la doi dintre absolvenţii din acest an ai colegiului, Lucian Bicsi şi Andreea Tiron, admişi primii pe liste la Facultatea de Matematică din Bucureşti, respectiv la cea Matematică-informatică din Cluj. „Elevilor care continuă cu noi aventura cunoaşterii le dorim inspiraţie pentru performanţe strălucitoare, iar bobocilor – integrare plăcută în athosul nostru, şi îi asigurăm că statutul de ştefanist nu se reduce numai la ţinută, ci este o stare de spirit. Le dorim tuturor un an şcolar generos şi performanţe cel puţin la nivelul anului şcolar anterior”, le-a spus elevilor directorul Popescu.

Impresionat de prezenţa numeroasă din sala Casei de cultură, preşedintele CJ, Cătălin Nechifor, a promis tuturor un „big like”, pentru că „nu am mai văzut aşa o sală plină în ultimii 10 ani”. El a spus că după vreo 7 ani de stagnare lucrurile la noua sală de sport au început să se mişte, sperând ca festivitatea de închidere a anului şcolar, de la vara viitoare, să aibă loc acolo. „Meritaţi o sală de sport modernă care să întregească profilul de liceu de top din România”, a spus Nechifor.

Rectorul USV, Valentin Popa: „Vă rog să vă gândiţi bine, pentru că aveţi aici aproape o universitate de mare prestigiu naţional şi internaţional”

Prezent la eveniment, rectorul USV, Valentin Popa a adresat elevilor invitaţia de a participa şi la deschiderea noului an universitar, mai ales că vor avea loc şi spectacole. Rectorul Popa s-a adresat elevilor de clasa a XII-a, dar şi celorlalţi cu invitaţia de „a lua în considerare şi Universitatea Suceava” pentru studiile universitare. „Vă rog să vă gândiţi bine, pentru că aveţi aici aproape o universitate de mare prestigiu naţional şi internaţional, în care studiază şi sute de studenţi străini, în care avem schimburi Erasmus, şi a devenit din ce în ce mai atractivă şi pentru studenţii din ţările Uniunii Europene. Vă rog să primiţi încurajările mele ca şi noul an şcolar să fie la fel de frumos ca şi cel trecut, să auzim numai de rezultate bune şi să avem din ce în ce mai mulţi studenţi proveniţi de la colegiul dvs. În fiecare an avem studenţi proveniţi de la acest liceu şi sunt dintre cei mai buni, sunt motoarele învăţării în programele de studiu pe care le avem”.

Consilierul local, Tiberius Brădăţan: „Voi sunteţi prima generaţie care va face cu adevărat schimbarea”

Inspectorul general al IŞJ, Gheorghe Lazăr a lansat, de la început, o provocare elevilor de la „Ştefan cel Mare”, aceea de a-i întrece la rezultate pe colegii de la „Petru Rareş”.

„Vă felicit pentru rezultatele frumoase obţinute în vara lui 2015, la Bacalaureat, la Evaluarea Naţională, sunteţi foarte buni şi trebuie să rămâneţi aşa. Concurenţa dintre «Petru Rareş» şi «Ştefan cel Mare» trebuie să continue şi cel mai bun trebuie să învingă”.

Prezent la festivitate şi în calitate de părinte, consilierul local Tiberius Brădăţan, directorul medical al Spitalului Judeţean Suceava, şi-a exprimat credinţa că „Ştefan cel Mare” este „cel mai bun colegiu”, nu numai din judeţ, ci şi din regiune: „Vă doresc să vă păstraţi în frunte, e greu să ajungi sus, dar e şi mai greu să te păstrezi acolo, şi pentru asta trebuie să învăţaţi. Sună a şablon, dar ăsta este adevărul, aveţi dascăli minunaţi, aveţi un liceu de tradiţie pe care trebuie să-l onoraţi, vă urez să aveţi puterea de a învăţa, să aveţi puterea de a construi viitorul aşa cum vă doriţi şi aşa cum cu toţii ni-l dorim, pentru că voi sunteţi prima generaţie care va face cu adevărat schimbarea, voi sunteţi cu adevărat generaţia care va rupe România de partea urâtă a trecutului ei şi care îşi va construi viitorul aşa cum îşi doreşte”.

Animozităţi la Şcoala Gimnazială din Ilişeşti: „Cine v-a chemat?”

La Şcoala Gimnazială „Simion Florea Marian” din Ilişeşti festivitatea de deschidere era în toi, dar am simţit acolo o atmosferă cam încordată, iar cuvintele preotului Dănuţ Popovici „uităm resentimentele”, adresate asistenţei m-au convins că aşa şi era. Lângă masa de oficiere a slujbei de începere, în faţa elevilor, părinţilor şi cadrelor didactice din şcoală se aflau primarul Florinel Răduţu Avăsăloaie şi câţiva consilieri locali, fără conducerea şcolii. Preotul a sfinţit noul microbuz şcolar, care va aduce elevii de la Braşca la şcoala din comună şi a împărţi colăcei, spre împăciuire.

Am dorit să vedem ce mai e nou la Şcoala din Ilişeşti, care este cuprinsă de mai mulţi ani într-un proiect de reabilitare, mai ales că directoarea Isabela Curaleţ ne chemase de câteva ori să venim la şcoală. Am abordat-o pe directoare, vizibil deranjată, nu ştim de ce, dar a refuzat să stea de vorbă, întrebând „cine v-a chemat?”.

Contactat telefonic, primarul comunei Florinel Răduţu Avăsăloaie ne-a declarat că nici el nu a fost invitat la evenimentul deschiderii noului an şcolar, dar a ţinut să fie prezent întrucât s-au inaugurat, în şcoală, grupurile sanitare, cu bani de la bugetul local. El ne-a mai spus că „directoarea ne face multe probleme”.

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. Ce cauta acesti domni primari in scoli acum ? Nu au facut o concesie prin faptul ca au finantat construirea de grupuri sanitare, ci era in obligatia lor. Fiind suportate cheltuielile de primarie, era suficient sa vina la receptia lucrarii.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: