Presentimentul corupţiei

Nu pot lega nicidecum amintirea Domnului Enache de florile primei zile de şcoală. De parcă atunci nici nu existau flori, nu doar pentru că nu s-ar fi găsit nişte crizanteme prin grădini (de fapt, nici nu prea erau flori prin grădini; grădinile cu flori erau puţine, la gospodării mai simandicoase din sat, de exemplu la părintele Teodoru, şi la alte câteva, dar nimeni nu apela la stăpânii caselor pentru a căpăta – de cumpărat nici nu se punea problema – o floare pe care să o depună pe catedra învăţătorului). De altfel nici nu-mi imaginez cum ar fi privit Dnu’ Enache un asemenea gest. M-ar fi ridicat oare de perciuni până la marea înălţime a dumisale, cum mai făcuse (doar) o dată, şi m-ar fi lăsat să mă prăbuşesc cu voia forţei gravitaţionale? Poate că nu, adică sigur nu, era totuşi un intelectual respectabil (şi mai eram şi eu nepot de învăţător, coleg cu dumnealui…) al satului, dar ar fi privit floarea (florile) cu nedisimulatul, cu perpetuul său dispreţ: „Ce-i cu asta?!!”.

Nu se duceau flori la şcoală în prima zi de an şcolar. Nu era obiceiul, se temeau părinţii să dea, se temeau profesorii să ia, te pâra cineva la partidul proletcultist nu ştiu, chestia e că florile nu prea intrau în recuzita primei zile de şcoală ca astăzi.

Eram, desigur, mai săraci, mai nătărăi şi mai prost crescuţi la vremea aceea, dar şcoala nu era învăţată nici cu datul, nici cu luatul. Adică nici nu-i dădeai flori învăţătoarei, nici dăscăliţa nu-ţi punea note după câte flori (şi altele) primea.

 Râuri de flori au curs şi ieri către şcoli. Numai că în fiecare buchet se ascundea şi reversul frumuseţii gestului, cel monitorizat de cei puşi să se întrebe, să afle şi să condamne: „dacă-i dă o floare azi, mâine îi dă un ou?…” Că şi din seminţele de flori poate răsări corupţia.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: