Preţurile la produsele alimentare au scăzut, în medie, cu 0,79% în august, raportat la iulie, şi cu 7,15% faţă de luna similară din 2014, cel mai mult ieftinindu-se fructele proaspete, legumele şi cartofii, în timp ce ouăle au costat mai mult, potrivit datelor publicate, ieri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Este a treia lună consecutivă de scădere a preţurilor, după ce, la 1 iunie 2015, a intrat în vigoare cota redusă de TVA de 9% pentru alimente şi băuturi.
Şi la mărfurile nealimentare preţurile au scăzut în august, faţă de iulie, cu 0,54%, dar au crescut cu 0,77% comparativ cu august 2014.
La servicii, tarifele s-au majorat uşor în august, cu 0,02%, faţă de luna iulie, şi cu 2,0% comparativ cu luna similară a anului trecut.
La grupa produselor alimentare, în comparaţie cu luna iulie, cel mai mult au scăzut preţurile în august la fructele proaspete, cu 12,06%, legume şi conserve de legume, cu 5,62%, şi cartofi, cu 5,58%.
Cele mai mari scumpiri s-au consemnat la ouă, cu 3,94%, şi la citrice şi alte fructe meridionale, cu 1,89%. Uşoare majorări de preţuri s-au mai înregistrat la ulei — 0,35%, miere de albine — 0,34%, zahăr — 0,28%, carne de porc — 0,21%.
În privinţa produselor nealimentare, datele INS relevă o ieftinire relevantă doar la combustibili, cu 2,93%. La medicamente şi la articole medicale, preţurile s-au diminuat uşor, cu 0,51% şi, respectiv, 0,48%. Creşteri uşoare de preţuri s-au înregistrat la frigidere şi congelatoare — 0,28%, mobilă — 0,17%, ţesături — 0,14%, ceasuri, aparate audio-video, articole sportive — 0,14%, săpun de rufe — 0,11%.
Comentarii