Din acest an, la înscrierea în şcoli şi grădiniţe

Medicii de familie vor emite copiilor adeverinţe medicale şi aviz epidemiologic

> „Este o lipsă de seriozitate şi profesionalism şi ne implică pe noi ca răspundere” a declarat medicul de familie Irina Badrajan

Conform unui proiect de ordin comun al ministerelor sănătăţii şi educaţiei, lansat în dezbatere publică, la înscrierea în şcoli şi grădiniţe elevii şi preşcolarii au nevoie de o adeverinţă medicală şi de un aviz epidemiologic care trebuie emise fie de medicul de familie sau de medicul din colectivitatea şcolară respectivă, adică cel de medicină şcolară. Cum nu sunt suficiente cabinete de medicină şcolară în mediul urban, iar în cel rural nici nu există, majoritatea medicilor de familie urmând să preia şi această activitate în plus, după ce, cu ceva vreme în urmă, în responsabilitatea lor a intrat şi vaccinarea obligatorie a copiilor.

Potrivit proiectului de ordin, documentele medicale necesare la înscrierea în fiecare an de învăţământ sau la terminarea unui ciclu de învăţământ, inclusiv la grădiniţă, sunt necesare adeverinţa medicală, cu informaţii despre bolile copilului, şi un aviz epidemiologic, care să ateste dacă acesta are sau nu semne de boală transmisibilă. În cazul în care medicul de familie consideră necesară realizarea unor analize, precum exudatul faringian sau coprocultura, întrucât suspectează o anumită boală, acesta va trimite copilul să facă analizele bacteorologice, după care va putea elibera avizul medical pentru intrarea în colectivitate. Acest proiect va intra în vigoare chiar din acest an şcolar, iar pentru anul 2015, documentele medicale necesare pentru înscrierea şi frecventarea grădiniţelor şi şcolilor vor fi depuse, la sediul unităţilor de învăţământ, până la data de 1 octombrie 2015. Reprezentanţii Asociaţiei Române pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie au luat atitudine imediat faţă de proiectul de ordin, considerând „nerealizabile” modificările propuse, care ar avea drept rezultate imediate „sporirea birocraţiei în cabinetele de medicina de familie şi scăderea calităţii actului medical”.

„Oameni care fac legi fără gândească şi să cunoască nişte lucruri“

La rândul său, secretarul Colegiului Medicilor Suceava, medicul de familie Irina Badrajan, ne-a declarat, ieri, că această ultimă propunere legislativă, aidoma multora emise în ultimii ani, a fost făcută tardiv şi în stil „pompieristic”, de „oameni care fac legi fără gândească şi să cunoască nişte lucruri”. Şi va adăuga un plus de stres activităţii medicilor de familie.

Dr. Badrajan a precizat că, pentru eliberarea unei adeverinţe medicale, medicul are la fişa medicală a copilului asigurat pe lista sa toate datele medicale, dar aceasta ar însemna depăşirea numărului de 20 de consultaţii pe zi, impuse în pachetul minim de servicii. Medicul spune că emiterea unui aviz epidemiologie implică, însă, o responsabilitate care nu poate fi asumată oricum de medicul de familie.

„Avizul epidemiologic nu se poate emite doar prin examen clinic, decât dacă se investighează. De multe ori copilul nu are semne de boală şi n-avem cum şti dacă nu e cumva purtător sănătos de streptococ beta hemolitic în gât, de pildă. Iar dacă îi dau trimitere la analize, ca să nu plătească, el va fi programat şi asta durează, iar eu nu-mi pot permite să-i dau oricum avizul respectiv. Pe de altă parte, aceste consultaţii nu vor fi plătite. Este o lipsă de seriozitate şi profesionalism şi ne implică pe noi ca răspundere” a declarat dr. Irina Badrajan.

Ea a adăugat că, prin această nouă reglementare, „se desfiinţează medicina şcolară care e absolut necesară într-o colectivitate”, asistenţa medicală a copiilor în şcoală fiind, potrivit ei, „foarte importantă”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: