CUBITUS

Universitatea „Ştefan cel Mare“ Suceava derulează un proiect pentru a promova industria turismului, venind în întâmpinarea unor nevoi în creştere în acest domeniu, respectiv Turismul pentru Seniori. CUBITUS este un proiect finanţat din bani europeni, în cadrul programului Lifelong learning. În desfăşurarea acestui proiect, Universitatea „Ştefan cel Mare“ Suceava are ca parteneri instituţii de învăţământ din Marea Britanie (Coleg Llandrillo Cymru), Estonia (Parnu College – Universitatea Tartu), Germania – în calitate de coordonator de proiect (FHM Schwerin – Baltic College) şi parteneri din mediul de afaceri din Austria, Italia, Portugalia şi Turcia.

În perioada 27 – 29 aprilie a avut loc la Istanbul cea de-a patra întâlnire a partenerilor proiectului, deosebit de importantă pentru finalizarea cu succes a activităţilor propuse. Au fost prezentate de fiecare partener organizaţiile selectate care au primit consultanţă de specialitate gratuită pentru a-şi diversifica/extinde activităţile către turismul de seniori şi au fost discutate problemele specifice fiecărei ţări.

Partenerul român – Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, prin echipa de proiect, a acordat consultanţă următoarelor organizaţii: Popas turistic Bucovina din Suceviţa, pensiunea Hilde’s Residence din Gura Humorului şi Consulting Group din Suceava. Primele două sunt unităţi turistice, iar cea de-a treia este o firmă specializată pe training şi consultanţă, care doreşte să-şi includă în oferta sa de cursuri de calificare cunoştinţe, abilităţi necesare personalului din turism care lucrează cu seniori. A fost finalizată schema de certificare europeană conform standardului ISO 17024 de către partenerul din Austria SystemCERT Zertifizierungs GesmbH Viena. Conform acesteia, există posibilitatea ca profesia de manager turism pentru seniori să poată fi recunoscută şi certificată la nivel european. A fost finalizată Cartea verde a turismului pentru seniori de către partenerul din Turcia – Camera de comerţ şi industrie din Istanbul –, document ce sintetizează ideile principale despre turismul pentru seniori şi cuprinde o serie de sugestii pentru autorităţi şi creatorii de politici publice pentru dezvoltarea unor strategii coerente pe termen mediu şi lung în vederea dezvoltării acestui tip de turism.

La nivel local, echipa de proiect de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică a realizat, în afară de consultanţa de specialitate amintită anterior, o serie de acţiuni de promovare a proiectului la nivelul agenţilor economici din turism din zonă, dintre care, cea mai importantă este Seminarul de promovare de la Vatra Dornei, din data de 30 iulie, organizat la hotel Dorna.

Datorită interesului pentru această temă, partenerii din proiect au decis să solicite prelungirea proiectului cu 3 sau 6 luni; în prezent aşteptăm decizia Comisiei europene. În perioada rămasă până la finalizarea proiectului continuă procesul de consultanţă gratuită pentru organizaţiile interesate şi de distribuire a materialelor proiectului, care au fost traduse în limba română.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: