IGPR:

Aproape 600 de persoane trimise în judecată în 2015 pentru infracţiuni de spălare de bani şi fals de monedă

> Furturile din infrastructura feroviară s-au redus cu 40% în prima parte a anului

Aproximativ 600 de persoane au fost trimise în judecată, în primele şase luni ale anului, în România, pentru infracţiuni din sfera spălării banilor şi falsului de monedă, informează Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) într-un comunicat transmis ieri AGERPRES.

Poliţiştii au destructurat 52 de grupări infracţionale organizate şi au instituit sechestru asigurator pe aproape 2.000.000 de lei, peste 740.000 de euro, 35.631 de dolari americani, 465 de imobile, 405 autoturisme, 209 bucăţi de muniţie, 50 de kilograme de exploziv şi 13 arme de foc.

Potrivit comunicatului, în prima jumătate a acestui an, Poliţia Română a desfăşurat 93 de acţiuni operative care au vizat destructurarea a 52 de grupări organizate infracţionale din sfera spălării banilor, falsului de monedă şi finanţării terorismului, formate din 543 de membri.

În această perioadă, au fost trimise în judecată 585 de persoane fizice şi juridice, pentru săvârşirea a 1.387 de infracţiuni. Din totalul persoanelor ce au făcut obiectul anchetelor, 187 au fost reţinute sau arestate.

De asemenea, în urma activităţilor desfăşurate de poliţişti, au fost retraşi din circulaţie, la nivel naţional, 188.230 de lei, 128.060 de euro, 58.193 de dolari şi 955 de lire sterline, monedă falsă.

Pentru investigarea acestui tip de infracţionalitate şi protecţia monedei unice europene, Poliţia Română efectuează schimb operativ de informaţii cu statele UE prin EUROPOL şi cu restul statelor lumii pe canalul INTERPOL.

În plan intern, cooperarea se manifestă la nivelul instituţiilor financiar bancare, dar şi cu alte instituţii interesate de protecţia monedei naţionale.

Infracţionalitatea pe segmentul falsului de monedă nu afectează circuitul monetar, având caracter zonal şi temporar, se mai arată în comunicat.

Furturile din infrastructura feroviară s-au redus cu 40% în prima parte a anului

Furturile de componente din infrastructura feroviară s-au redus cu aproape 40% în prima jumătate a acestui an, faţă de perioada similară din 2014, în urma acţiunilor de prevenire şi combatere desfăşurate de poliţiştii de la transporturi, mai informează comunicatul IGPR. „În prima jumătate a anului 2015, sub coordonarea Direcţiei de Poliţie Transporturi din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, poliţiştii specializaţi în transporturi feroviare au acţionat, la nivel naţional, pentru prevenirea şi combaterea furturilor de piese componente ale infrastructurii feroviare. Activităţile au vizat şi identificarea societăţilor comerciale de colectare a materialelor feroase şi neferoase, care nu respectă legislaţia în domeniul achiziţiilor. Astfel, au fost organizate 463 de acţiuni punctuale şi au fost controlate 45 de societăţi comerciale de colectare a materialelor feroase şi neferoase”.

În urma activităţilor desfăşurate, poliţiştii au ridicat pentru confiscare 400 de kilograme de materiale feroase şi 442 de kilograme de cupru.

De asemenea, în urma neregulilor constatate, poliţiştii au aplicat 23 de sancţiuni contravenţionale societăţilor comerciale verificate. „Ca urmare a măsurilor întreprinse de poliţişti, în această perioadă numărul de furturi de piese componente ale infrastructurii feroviare a scăzut cu aproape 40% faţă de perioada similară a anului trecut. În această perioadă, 184 de persoane au fost cercetate pentru sustragerea de piese ale infrastructurii feroviare, 13 dintre acestea fiind reţinute sau arestate”, mai menţionează sursa citată.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: