Cătălin Nechifor, mandatat să sprijine CL Suceava pentru proiectul „Suceava – Capitală culturală europeană”

Consiliul Judeţean Suceava l-a mandatat, vineri, pe preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, să sprijine municipalitatea suceveană pentru proiectul „Suceava – Capitală culturală europeană” în 2021, în condiţiile în care CL Suceava urmează să adopte o hotărâre de intrare în competiţie.

Cătălin Nechifor a cerut, vineri, consilierilor judeţeni un mandat pentru ca şi CJ Suceava să ajute autorităţile sucevene la conceptul „Suceava – Capitală culturală europeană” în 2021, dacă în CL Suceava se va adopta o hotărâre de participare la această competiţie.

 Solicitarea lui Nechifor a fost făcută după ce, joi, Biroul Politic Judeţean al PNL Suceava a decis, în unanimitate, să desemneze o echipă formată din prof. univ. Sanda Maria Ardeleanu, deputat PNL, şi consilierul local liberal Daniel Prorociuc, care să lucreze la depunerea documentaţiei la acest proiect. PNL deţine majoritatea în CL Suceava, iar Cătălin Nechifor le-a spus consilierilor judeţeni că există probabilitatea ca în zilele următoare să fie convocată o şedinţă extraordinară sau de îndată a CL Suceava, spre a aviza participarea la această competiţie, situaţie în care este nevoie şi de sprijinul Consiliului Judeţean Suceava.

El a explicat că, într-o asemenea situaţie, pentru a nu fi necesară convocarea CJ Suceava într-o şedinţă extraordinară, mai ales că e perioadă de concedii, ar trebui să fie mandatat să se alăture demersurilor municipalităţii.

„La Consiliul Local au fost decizii schimbate în scurt timp, dintr-o parte în alta. S-au organizat ședințe de îndată şi foarte îndată. Ca măsură de precauţie, că sunt concediile, am luat decizia că, dacă CL vrea să facă ceva cu adevărat, noi sa fim de acord cu asta” a spus Nechifor.

El a arătat că prin votul dat vineri de CJ Suceava s-a demonstrat încă o dată că în CJ Suceava nu există patimă politică, ceea ce demonstrează buna sa funcţionare şi că acum trebuie să fie reparat, în cazul acestui proiect, faptul că a fost dus spre zona politică, ceea ce ar fi generat ca şansele de realizare să fie nule.

Nechifor a menţionat că în 2008, când era parlamentar european, a venit cu ideea de a implementa un asemenea proiect de capitală europeană, a vorbit şi cu Gheorghe Flutur, care era atunci preşedinte al CJ Suceava, dar că nu s-a mişcat nimic de atunci până acum. „Dacă porneam un pic mai devreme, eram mai relaxaţi” a spus Nechifor.

El a arătat că CJ Suceava organizează anual zece evenimente culturale majore, de două ori mai multe faţă de anul 2012.

Nechifor a recunoscut că, dacă se mergea doar pe conceptul ca municipiul Suceava să fie capitală culturală europeană, nu exista nicio şansă, dar că, alături de CJ Suceava şi autorităţile din Cernăuţi, proiectul are şanse destul de mari pentru că vine cu un concept nou, al Bucovinei istorice.

„Conflictul din Ucraina, situaţia geopolitică ne obligă să întărim relaţiile transfrontaliere, cu cei foarte apropiaţi care sunt cei din nordul Bucovinei” a spus preşedintele CJ Suceava.

El a subliniat că prin acest proiect se va demonstra structurilor europene că ceea ce vrea Uniunea Europeană, o Europă a regiunilor, este Bucovina, o regiune europeană istorică şi de viitor.

„Frontierele nu trebuie să fie bariere. Avem viziunea care a stat la baza înfiinţării Uniunii Europene” a spus Nechifor, menţionând că în demersurile sale va solicita sprijinul partenerilor Sucevei din Germania şi Franţa.

El a mai declarat că un proiect care să însemne reinventarea Bucovinei istorice într-un moment complicat european are şanse să fie selectat, mai ales că va prezenta unicitatea Bucovinei ca spaţiu multicultural şi multietnic.

„Poate tot răul e spre bine”, a spus Nechifor, făcând referire la faptul că intrarea în competiţie a Sucevei se face cu puţin înainte de data limită de depunere a candidaturilor.

El a arătat că ceea ce prezintă Bucovina în această competiţie este mult mai bine construit decât proiectele depuse de ceilalţi competitori.

„Venim noi la spartul târgului, dar venim cu altceva” a spus preşedintele CJ Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: