Un angajat al unui muzeu din China a înlocuit operele de artă cu copii realizate de el

Un angajat responsabil de conservarea picturilor dintr-un muzeu din sudul Chinei a furat 143 de opere de artă şi le-a înlocuit cu copii realizate de el însuşi, înainte de a-şi da seama într-o zi că falsurile sale au fost şi ele înlocuite de alte copii, informează AFP. Xiao Yuan, arhivist şef al Academiei de Arte Frumoase din Canton, a făcut această mărturisire uimitoare în faţa unei instanţe, acuzat că a adunat echivalentul a 5,15 milioane de euro prin vânzarea de tablouri originale. Printre artiştii copiaţi şi revânduţi de către arhivistul chinez se numără şi pictorul Qi Baishi (1864-1957), ale cărui lucrări rivalizează ca preţ cu operele semnate de Picasso şi Andy Warhol. Falsificatorul, care a realizat picturi pe pânză şi caligrafii, a vândut 125 de lucrări la licitaţie, poliţia sechestrând alte 18 lucrări din casa lui. În vârstă de 57 de ani, el a spus instanţei că nu era singurul care făcea acest lucru în muzeu. „În timpul anchetei, poliţia mi-a arătat fotografii cu copiile mele şi mi-am dat seama că ceva a fost înlocuit, deoarece calitatea acestora era foarte slabă”, a explicat el judecătorilor, potrivit unei secvenţe video de la proces făcută publică.

Casa de licitaţie China Guardian, a doua ca mărime din China, a confirmat pentru AFP că printre sursele sale de inspiraţie se numără pictorul Xiao Yuan şi a început investigaţii referitoare la lucrări vândute printr-un intermediar de-al său. Scandalurile privind falsurile de artă sunt comune pe piaţa de artă şi a muzeelor din China. În anul 2013, autorităţile din provincia Hebei (nord) au ordonat închiderea unui muzeu plin cu obiecte contrafăcute, inclusiv un vas decorat cu o caracatiţă hilară care ar fi datat din timpul dinastiei Qing (1644-1911), mai scrie AFP.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: