„Lacurile Iezer şi Bolătău – cele mai vechi lacuri de baraj natural din România”

Cu acest titlu de proiect de mediu, elevele Teodora Balan şi Cătălina Spiciuc de la Colegiul Silvic „Bucovina” din Câmpulung s-au calificat la faza naţională a Concursului de proiecte de mediu ce urmează să se desfăşoare între 18 şi 23 iulie la Muncel, judeţul Iaşi. Cele două eleve şi-au propus să continue promovarea celor două lacuri începută în anul 2007 de alte două eleve ale Colegiului, Cătălina Sandu şi Andreea Cuciurean, care au câştigat locul II la acelaşi concurs naţional cu proiectul „Lacurile din satul cu oameni frumoşi”. Dacă prin proiectul din anul 2007 se încerca o promovare a celor două lacuri şi activitatea de turism controlat, aducând argumente de floră şi faună din zonă, în proiectul actual se încearcă o relansare a importanţei lor ştiinţifice, pornind de la studiul sedimentelor lacurilor realizată de către echipa de cercetători de la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, coordonată de dl profesor Marcel Mândrescu. Conform acestor studii, lacul Iezer are o vechime de peste 1000 de ani, iar lacul Bolătău de peste 7000 de ani, ceea ce le conferă titlul de cele mai vechi lacuri de baraj natural din România, acestea fiind numite „lacurile milenare din Bucovina” şi reprezentând o sursă unică în ţara noastră de studiu a paleoclimatologiei.

Cele două eleve încearcă să conştientizeze comunitatea locală, Ocolul Silvic Pojorâta şi Agenţia de Protecţie a Mediului şi să devină purtătoarele de cuvânt ale unei generaţii care trebuie să promoveze valorile naturale ale zonei în care s-au născut şi să asigure protejarea lor. Ele s-au consultat cu factorii de resort şi vin cu soluţia de a declara cele două lacuri rezervaţii naturale de interes local, fapt care le va face apoi mai uşor integrabile în Ecoregiunea Obcinile Bucovinei, un proiect la care dna ing. Anca Ionce de la Agenţia de Protecţie a Mediului din Suceava lucrează în momentul de faţă. Chiar dacă în prezent lacul Iezer se află într-un proces de colmatare care i-a redus dramatic volumul de apă, iar pe malul drept al lacului s-a realizat un drum forestier, cele două eleve vor face toate demersurile posibile pentru a declara aceste două lacuri “rezervaţii naturale de interes local”. Ele caută susţinerea tuturor iubitorilor de natură şi ai frumoasei zone în care se găsesc cele două lacuri, bogată în vivianit, un mineral rar, regăsit în compoziţia „albastrului de Voroneţ”. Poate aşa vor avea argumentele de bază prin care să îşi susţină ideea lor în faţa factorilor de decizie, pornită printr-o campanie de promovare pe reţelele de socializare şi prin mass-media şi, nu în ultimul rând, prin participarea la acest concurs naţional de proiecte de mediu de la Muncel. Le urăm celor două eleve ale Colegiului Silvic mult succes la concursul naţional şi, mai ales, să îşi vadă dorinţa împlinită.

Prof. ANA LATIŞ şi prof. RAMONA POPESCU, Colegiul Silvic „Bucovina”

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI