Trei bătrâni prădaţi de necunoscuţi lăsaţi să intre în locuinţe

> Paguba lor a fost de 12.500 lei

Bătrânii rămân în continuare persoanele cele mai vulnerabile în faţa hoţilor.

Trei suceveni cu vârste de peste 80 de ani au rămas fără diferite sume de bani pentru că au avut încredere ca nişte străini să le intre în curte sau casă.

Joi, 14 mai, Postul de poliţie Drăguşeni a fost sesizat despre faptul că o persoană necunoscută a sustras din locuinţa unui bătrân de 80 ani, din localitate, o sumă de bani. În dimineaţa acelei zile, a venit la el în curte un individ, căutând chipurile să schimbe o bancnotă de 500 de lei. Profitând de neatenţia bătrânului, i-a furat însă din casă 1000 de lei, apoi a dispărut din zonă cu o maşină.

 Înşelată de un „meseriaş” venit să facă verificări, o femeie de 91 de ani, din Suceava, a rămas fără vreo 7500 lei

 Şi poliţiştii din municipiul Suceava au primit, în jurul orei 11, o sesizare similară.

O femeie de 91 de ani a reclamat că un necunoscut care s-a dat drept angajatul unei firme de utilităţi i-a furat banii din casă.

Oamenii legii au stabilit ulterior că individul s-a prezentat la uşa bătrânei pe 13 mai, în jurul orei 9, cu pretextul că are de făcut nişte verificări. A stat cu proprietara în bucătărie circa 10 minute, timp în care a făcut ceva ce semăna a verificări, dar în urma cărora nu a solicitat bani şi nu i-a lăsat proprietarei vreun document. În acest timp, pe uşa de la intrare, lăsată descuiată, a pătruns probabil un partener de „afacere”, care ajuns în casa bătrânei a dat de bani.

La vreo oră după plecarea individului, suceveanca de 91 de ani a observat că îi lipseşte din casă suma de 7330 şi o verighetă din argint, adică a fost păgubită de vreo 7500 de lei.

 4000 lei furaţi de la o bătrână de 95 de ani, din Fălticeni

 Tot pe 14 mai, în jurul orei 12, a fost sesizată prin 112 şi Poliţia Fălticeni. O femeie de 95 de ani, de data aceasta, a reclamat că, sub pretextul unui schimb de bancnote, a fost prădată de un necunoscut.

„Din primele cercetări, poliţiştii au stabilit faptul că, în timp ce se afla singură la domiciliu, victima a fost contactată de un bărbat care a intrat în curtea sa, pentru schimbul unei sume de bani. După ce victima s-a întors şi a deschis portofelul în care avea suma de circa 4.000 lei, profitând de neatenţia ei, bărbatul i-a sustras banii, apoi s-a urcat într-un autoturism şi a plecat” a comunicat circumstanţele producerii faptei subcomisar Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava.

În toate cele trei cauze au fost deschise dosare penale pentru furt calificat, poliţiştii efectuând cercetări pentru identificarea făptaşilor şi recuperarea prejudiciilor pe care, din cauza vârstei şi a naivităţii, cei trei bătrâni le-au suportat.

 „Nu lăsaţi să intre în locuinţa dumneavoastră persoane necunoscute !”

 Poliţiştii desfăşoară frecvent acţiuni de prevenire a faptelor de felul celor de mai sus, dar se pare că recomandările lor încă nu ajung la toată lumea.

Oamenii legii revin încă o dată cu recomandările specifice care, dacă ar fi însuşite de posibilele victime, hoţii n-ar avea niciodată succes.

„Nu primiţi în locuinţă persoane care pretind ca sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decât după ce acestea se legitimează (actul de identitate şi legitimaţia de serviciu) şi vă creează convingerea că au calitatea invocată;

Nu cumpăraţi obiecte de la persoane care vă abordează la domiciliu sau în preajma zonelor comerciale sub pretextul că le vând la preţuri mai mici decât valoarea reală. Puteţi fi înşelaţi şi să constataţi acest lucru când este prea târziu;

Efectuaţi schimburi valutare doar la bănci şi case de schimb valutar, după consultarea atentă a cursurilor şi comisioanelor afişate;

Achiziţionaţi produse doar de la agenţii economici care oferă certificate de garanţie pentru marfa vândută, evitându-se în acest fel achiziţionarea unor produse contrafăcute;

Nu vă încredeţi în intermediari sau comisionari neautorizaţi, ori în persoanele care promit vindecări miraculoase;

 Nu lăsaţi să intre în locuinţa dumneavoastră persoane necunoscute, ce se recomandă a fi de la diverse firme de publicitate, de la societăţile de gaz, energie electrică, fără a vă prezenta documente avizate ce le fac identificabile. Dacă aveţi suspiciuni cu privire la o anumită persoană, sesizaţi de îndată organele de poliţie sau, în cazuri urgente, apelaţi Poliţia la numărul de telefon 112!” sunt câteva dintre sfaturile poliţiştilor suceveni.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI