Demonstraţii de forţă

În urmă cu aproximativ o săptămână, în Piaţa Roşie din Moscova, de 9 Mai, „cea mai mare paradă militară” pe care va fi văzut-o Rusia (conform „Sputnik”) şi, de la distanţe diverse, lumea: fix 16.500 de militari, aproape 200 de vehicule militare, 140 de avioane şi elicoptere; printre acestea, tehnică de luptă de ultimă generaţie, tancuri, sisteme de artilerie, rachete antitanc. O defilare făloasă de trupe spre a se face paradă de forţa armată a Rusiei de acum.

În zilele din urmă, pe drumuri ale României, „Marşul Cavaleriei”, un eveniment în premieră, „cu adevărat istoric”, după cum îl califica Dean Thompson, însărcinatul cu afaceri al SUA la Bucureşti. De asemenea militari (350 de americani), vehicule (80 americane) şi tehnică de luptă de ultimă oră, impunătoare, în văzul tuturor. „Au venit americanii!” Militari lăsându-se pipăiţi şi îmbrăţişaţi, stând să fie pozaţi de oricine vrea, ca la un festival. Atât cât poate fi îngăduită, o atmosferă relaxată între marii aliaţi şi micii beneficiari ai alianţei. Dincolo de aceasta, vorbele aceluiaşi Dean Thompson: … „Un eveniment despre care cred că va face parte dintr-o nouă stare de normalitate: prezenţa multinaţională şi pregătirea în comun de-a lungul flancului estic al NATO. Acest exerciţiu (de la Cincu, Braşov, ce devine pentru o perioadă un centru de comandă al NATO şi la care participă militari americani, canadieni, britanici şi români, început ieri şi care va dura până la 6 iunie – n.n.) înlătură orice îndoială că forţele NATO se pot deplasa rapid pe teren dificil în România, aşa cum este nevoie, pentru a face faţă oricărei situaţii. Acest marş este o demonstraţie vizibilă a faptului că am trecut de la cuvinte la fapte!”.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI