Păreri despre tăierile din pomicultura din zona montană

taieriTăierile sunt operaţiile chirurgicale din pomicultura montană care presupun scurtarea, tăierea, arcuirea şi înclinarea ramurilor la pomii fructiferi. De fiecare dată inginerul horticol la tăieri va lucra cu mâna artizanului şi cu fineţea bijutierului de mare artă. Se presupune că inventatorii tăierilor au fost animalele pădurii – cerbii, ciutele şi iepurii. Mai mult, în cadrul tăierilor la pomii noştri fructiferi vom elimina ramurile din interiorul coroanei care umbresc şi vom norma ramurile lungi de pe părţile laterale şi din vârful pomului.

Dacă noi vom aplica în fiecare an tăieri de rodire şi de scurtare la pomii fructiferi, în acest fel ramurile vor fi stimulate să se încarce cu foarte mult rod, iar razele soarelui vor cădea direct în coroana pomilor, vertical şi orizontal. Soiurile de măr cele mai apreciate din zona montană de la Vatra Dornei sunt Florina, Jonathan, Bot de Iepure şi Idared. La aceste soiuri, în fiecare an întâlnim foarte multe formaţiuni de rod cum ar fi de exemplu: burse, nuieluşe, smicele sau vetre de rod. Alte soiuri de meri cum ar fi: Golden Auriu, Bistriţean, Jersey şi Mutsu au foarte puţine formaţiuni de rod în vârful coroanei acestora, formându-se aşa-numitele mănunchiuri de ramuri sau mături de vrăjitoare care nu fac decât să oprească rodul. Marii învăţaţi din pomicultura românească Constantinescu, Georgescu şi academicianul Valeriu Cotea susţin faptul că la soiurile de meri care nu rodesc soiul fuge direct în sus apărând aşa-numitele „mănunchiuri de ramuri neroditoare”.

În ultimii ani în zona noastră montană de la Vatra Dornei prunii au rodit foarte slab sau nu au rodit deloc din cauza schimbărilor climatice şi slabei îmbinări dintre altoi şi portaltoi. Pentru ca prunul să rodească din nou ar trebui să se facă cercetări la prun în laboratoarele de cercetare în ceea ce priveşte sămânţa, altoiul, portaltoiul şi formaţiunile de rod.

O altă problemă cu care se confruntă pomicultorii din zona noastră montană este atacul masiv de rozătoare, care distrug rădăcinile pomilor, cât şi atacul de iepuri şi de cerbi care rod ramurile şi formaţiunile de rod din coroană. Pentru stârpirea rozătoarelor ar trebui să apară pe piaţa noastră românească noi produse sistemice de contact, iar pentru atacurile de iepuri şi de cerbi se recomandă învelirea trunchiurilor cu hârtie sau cu banda Smart. O altă metodă ar fi împrejmuirea livezilor pomicole cu gard de sită înalt de aproximativ doi-trei metri înălţime, peste care să nu poată sări în livadă cerbii şi căprioarele. Aplicarea la timp a tratamentelor în coroana pomilor şi administrarea gunoiului de grajd mai vechi de aproximativ trei ani va stimula rodirea pomilor fructiferi. În acest fel noi vom putea avea în zona montană de la Vatra Dornei o pomicultură mai competitivă şi mai performantă. (Ing. horticol diplomat LAURIAN UNGURIAN, Vatra Dornei)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: