Darius Vâlcov

Reducerea TVA de la 24 la 20% va fi anunţată cu o lună înainte de aplicare

darius-valcov-in-buget-venim-cu-cateva-surprize-extrem-de-placute-286046Reducerea TVA de la 24% la 20% va fi anunţată cu o lună înainte de aplicare, iar cea referitoare la alimentele de bază cu două săptămâni, a declarat, ieri, Darius Vâlcov, ministrul Finanţelor Publice. „Am discutat şi ne-am consultat cu cât înainte ar trebui să anunţăm această reducere pentru ca şi dumnealor să poată face modificările, care nu sunt puţine. Am ajuns la un termen de minimum o lună de zile înainte de aplicarea cotei reduse de TVA, de la 24% la 20%, să se facă anunţul public din momentul în care publicăm ordonanţa. Pentru modificarea accizelor şi TVA la produsele de bază termenul l-am redus la două săptămâni tocmai pentru a nu exista acea perioadă de reducerea consumului”, a spus Darius Vâlcov, la o conferinţă organizată cu ocazia Adunării Generale a Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România.

Retailerii au cerut aplicarea cotei reduse de TVA înainte de sărbătorile de iarnă pentru a nu le fi afectate vânzările.

„O eventuală micşorare de TVA nu ar fi bine să fie aplicată la 1 ianuarie 2016 pentru că ar afecta vânzările importante din lunile anterioare, când vorbim în general de produse de folosinţă îndelungată. Pentru noi, noiembrie şi decembrie, sunt luni esenţiale. Posibilitatea amânării acestor cumpărări faţă de noiembrie şi decembrie nu este un lucru pe care să îl targetăm. De aceea, din punctul nostru de vedere, aplicarea acestei măsuri înaintea perioadei de vânzări maxime este un lucru care ne interesează foarte mult”, a spus Dan Şucu, preşedintele Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România.

În ceea ce priveşte posibilitatea ca unii retailerii să ridice preţul la raft după aplicarea cotei reduse de TVA, Şucu a subliniat că măsura este o economie transmisă de către guvern către consumatori şi că retailerii „nu au dreptul moral de a păstra ceva”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: