Carte, cinste cui te-a scris

Ferească Dumnezeu de asemenea „turişti”

scan-carte-lumini-si-umbre-vitraliiEra firesc ca Nr. 21 al Revistei Veteranilor din Serviciile Române de Informaţii – Vitralii. Lumini şi umbre, acoperind temporal finele anului 2014 şi începutul lui 2015, să se oprească temeinic asupra evenimentelor din decembrie 1989, cu precădere asupra celor petrecute la Timişoara şi Sibiu mai ales asupra celor de la Sibiu, rană deschisă a Revoluţiei române.

Într-un dialog cu „celebrul” colonel Aurel Dragomir, comandantul Şcolii Militare de Ofiţeri Activi „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, cel pe seama căruia este pus „măcelul” de la Sibiu, autorul unuia dintre articole scrie: „Având încă viu în memorie prăpădul pe care l-a dezlănţuit la Sibiu, în special după 22 decembrie, am fost curios să aflu (…) dacă ştie cu cine s-a luptat, pentru că în Sibiu a provocat un adevărat război. Au fost trase în acel episod peste două milioane de cartuşe, de toate categoriile, s-au lansat 650 rachete din elicoptere, s-au tras peste 500 lovituri de tun, 3 lovituri de pe tanc şi 7 grenade, un adevărat arsenal care a provocat moartea a 99 persoane, rănirea a 272 oameni şi dărâmarea a peste 50 de case” (col. (r.) Nicolae Tudosoiu, „O discuţie particulară”, p. 48).

Interesantă, foarte interesantă este povestea cu „turiştii” aflaţi în cinci autoturisme Lada ciuruiţi la Brădeşti – Dolj, cei rămaşi în viaţă fiind transportaţi la spital. Nu s-a mai aflat nimic despre ei, cum nu s-a aflat despre documentele adunate cu privire la turiştii ruşi care cutreierau prin judeţul oltean, împachetate în cutii şi predate oare, se întreabă ironic un personaj, de Militaru lui Tiajelnicov, ambasadorul Rusiei la Bucureşti? (Col. (r.) Ioan Untaru, „Decembrie 1989: «turişti» şi «terorişti» sovietici în judeţul Olt”)

Dea Dumnezeu să nu avem iarăşi parte de asemenea tu-rişti în legătură cu ce întâmplă astăzi în Ucraina…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: