George Sidorovici, 95 de ani de la naştere

Badea George

sidorovici-groza-stroe

De 1 Mai, patru colegi: Bădia George Sidorovici, Ştefan Stroe, Maria Florea şi Nicolae Groza

Colegii de condei, mai tineri, îi spuneau Bădia. Pe atunci n-am acceptat întru totul acest apelativ. I-aş fi spus mai degrabă „bade”. Era înalt, cu ochii curioşi ascunşi după o pereche de lentile groase. Cobora de la munte, din arealul în care celui mai în vârstă i te adresai cu cuvântul simplu, auzit la ţară, „bade”. El era badea George, un bucovinean veritabil. Iar pe deasupra, un imens consumator de literatură. Tot timpul îl vedeai cu o carte în mână. Până când cei din conducere dădeau drumul „şedinţei de machetă”, domnia sa mai parcurgea câteva rânduri dintr-o carte nou apărută. Imensitatea omului, dată nu doar de dimensiunile corporale, ci şi de lecturile sale, de iscusinţa scrisului îmi provocau o anumită timiditate şi un respect aparte. Iubeam la rându-mi cărţile şi mă trudeam, în acei ani de ucenicie întru ale gazetăriei, să-mi îndrept scrisul către o exprimare concisă şi clară. Prezenţa printre noi, cei mai tineri, a unui scriitor de mare talent constituia un prilej deosebit de a ne perfecţiona scrisul.

Împreună cu Dragoş Vicol, un alt scriitor bucovinean, au cutreierat codrii Sucevei, au stat la sfat cu forestierii. A poposit şi printre mineri, în abataje. A stârnit mirare şi admiraţie, chiar în rândul ortacilor, accesul omului masiv, pe un „suitor” strâmt, la felia superioară a zăcământului aflat în exploatare. Asta presupunea un efort extraordinar… Timpul se scurge implacabil. Rămâne imaginea vie a unor oameni şi fapte… care au fost.

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: