Judeţul Suceava

Aproape 13,8 milioane lei, fonduri externe nerambursabile postaderare, rămase neutilizate

Dacă veniturile totale ale anului au fost estimate la 536,82 de milioane de lei, încasările sunt de 377,44 de milioane de lei, adică de 70,31% din prevederi, evidenţiază execuţia bugetelor judeţului Suceava până la începutul celei de a doua decade a lunii trecute. Astfel, încasări sub nivelul prognozat la fundamentarea bugetului se consemnează la sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată şi contribuţiile consiliilor locale la proiectul Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID). De asemenea, nerealizări sunt evidenţiate la fondurile externe nerambursabile şi subvenţiile de la bugetul de stat destinate susţinerii derulării proiectelor finanţate din surse comunitare postaderare. Cauza constă, potrivit raportului la proiectul de hotărâre, în decalajul apărut în graficul de rambursare a sumelor primite în contul plăţilor efectuate în anul în curs şi cel de implementare a proiectelor la nivelul planificat. Totodată, de remarcat este că, drept urmare a acestui decalaj, veniturile la secţiunea de dezvoltare a bugetului judeţului au fost de doar 40,2%, spre deosebire de secţiunea de funcţionare, la care intrările sunt de 95,66%.

De cealaltă parte, în comparaţie cu prevederea bugetară de 571,2 milioane de lei, s-a înregistrat o execuţie de 347,93 de milioane de lei, adică una de 60,91%. Procentaje reduse sunt reliefate la capitolele privind autorităţile publice şi acţiuni externe; protecţia mediului; transporturi, cultură, recreere şi religie, precum şi la cel referitor la alte acţiuni economice, cauzele fiind ritmul nesusţinut de execuţie a proiectelor aflate în derulare, dar şi neîncasarea de la bugetul de stat, până la debutul celei de-a doua decade a lui decembrie, a subvenţiilor destinate finanţării Programului Naţional de Dezvoltare Locală, cât şi Programului de împăduriri. De precizat este şi că, pe 12 decembrie 2014, bugetul judeţean înregistra un excedent de casă de 29,51 de milioane de lei. Din total, 13,8 milioane de lei reprezintă excedentul secţiunii de dezvoltare, acesta din urmă provenind din sume destinate proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile postaderare, neutilizate încă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: