UN PUNCT DE VEDERE

Apel la Minerva

Motto: „Durch Leiden, Freude”

(germ. Prin suferinţă la bucurie)

Nu este pentru prima dată când se ia în discuţie nedreptatea făcută saşilor din Ardeal, deportaţi în 1945 la muncă forţată în fosta URSS. Cei care, din diferite motive, aduc în discuţie deportarea saşilor, şi domnul preşedinte Iohannis se află printre aceştia, vor să ne facă să credem că saşii din Ardeal, esenţa etniei germane, au fost întruchiparea virtuţilor, foarte aproape de sfinţenie. Nimic mai fals. Mi-a fost dat să ascult, la Sibiu, prin 1997, pe un doctor al lor, nu mai ştiu cum îl cheamă, care se dădea de ceasul morţii să ne facă să înţelegem (eram acolo mai mulţi care ascultam lamentările neamţului) prin ce suferinţe au trecut ei, saşii, câţi au murit prin Rusia, nevinovaţi şi martiri, dar când l-am întrebat de ce cea mai mare parte a saşilor din Ardeal a luptat în unităţile germane şi nu în cele româneşti, cum ar fi fost normal, doctorul a început s-o scalde. Dacă domnul preşedinte Iohannis nu ştie de ce a fost deportat bunicul său în URSS, trebuie să-i spunem că pedeapsa cu deportarea la muncă forţată, de exterminare, fusese aprobată de Cei Trei Mari ai coaliţiei antifasciste, incluzându-i pe cei care luptaseră în unităţi germane, făcuseră parte din Partidul Etnic German, de esenţă hitleristă şi, pe deasupra, făcuseră şi o samă de blestemăţii pe front. Aşadar, imaginea saşului care cântă din acordeon, pe prispa casei, înalţă rugăciuni pentru binele lui şi al familiei, ajută un nevoiaş, este bunătatea întruchipată, mitizarea neamţului în faţa românului credul şi prost trebuie călcată în picioare şi restabilită imaginea reală. Într-adevăr, deportarea populaţiei germane a fost un act barbar, mulţi au murit de foame, de frig, de boli, de epuizare, dar au rămas destui care să se întoarcă, mult mai mulţi decât s-au întors din lagărele de exterminare germane.

Totodată, este bine să atragem atenţia şi unor românaşi de-ai noştri care ridică în slăvi pe cei care au făcut închisoare în timpul regimului comunist, şi pentru ce?, pentru nimica toată, un fleac, scoseseră evreii din case, le jefuiseră bunurile, i-au deportat în Transnistria, au bătut, au schingiuit, au violat, au omorât… Nepoţii acelora de atunci ştiu ce li s-a spus: bunelul a fost un înger, dar aripile i-au căzut în închisorile comuniste! Ce să mai spunem despre cei care s-au făcut vinovaţi de delicte politice? Mulţi au făcut ani grei de puşcărie pentru că aveau alte păreri despre cum trebuie organizat şi condus statul, fără să ţină seama că a avea păreri era, în sine, un delict, un atac la ordinea politică stabilită. Iată, spre exemplu, un extras din Sentinţa nr. 599/1958, dată de Tribunalul Militar Iaşi, care hotărăşte: Condamnă pe inculpatul Boteanu Mihai, năsut la 3 aprilie 1895, în Bacău, …la 15 (cincisprezece) ani de muncă silnică şi la 10 (zece) ani degradare civică… şi la confiscarea totală a averii personale pentru infracţiunea de uneltire contra ordinii sociale… Care au fost faptele? Un grup de pensionari au jucat cărţi (am şi fotografia lor) şi au criticat regimul politic existent. A fost suficient. După recurs a fost schimbată calificarea faptelor şi Boteanu Mihai a rămas cu o condamnare de 5 ani închisoare corecţională şi 3 ani suspendarea drepturilor civile. Am şi dovezi prin care fiii şi fiicele unor deţinuţi condamnaţi pentru diferite delicte reale sau impuse au putut învăţa, străbătând toate treptele de învăţământ, au îndeplinit funcţii importante, cu toate avantajele ce decurg din acestea. Vreau să spun că eu nu recunosc funcţia de smolitor de diavoli.

Presupunând că domnul preşedinte Iohannis, aniversând 70 de ani de la deportarea saşilor, a înţeles că bunicul Domniei Sale n-a fost deportat pentru că interpreta valsuri la acordeon, să-i amintim că rău i-au făcut adulatorii când au zis că este un urmaş al lui Carol I, linguşindu-l cu ideea că nouă, românilor, ne-a lipsit dintotdeauna câte un neamţ. Aa, putem spune altceva: că domnul preşedinte Iohannis nu suportă, la fel de uşor şi nepăsător ca un român, dependenţa stabilită de cine a fost să fie. Aşa cum Carol I nu suporta dependenţa faţă de Poarta Otomană, la fel şi domnul preşedinte nu suportă călcarea pe grumaz a României, prin impunerea MCV (Mecanismul de Cooperare şi Verificare) de către UE. Unii s-au obişnuit cu muştruluiala, cu poziţia încovoiat, chiar cei care fac parte din supraputerea juridică au avantaje din această umilinţă pe care Băsescu a acceptat-o cu entuziasm. Atât în problema MCV, cât şi în multe altele, cei care cred că ei, şi numai ei, l-au făcut preşedinte pe Iohannis, nu pot suporta că Iohannis are coloană vertebrală (este prea băţos?), nu apleacă urechea la toţi închipuiţii. Toţi aceştia ar vrea să vadă o păruială cu Ponta, care să fie, evident, televizată, toţi guriştii să aibă parte de cât mai multă vorbă, să spurce, să-şi dea cu părerea, să-şi dea importanţă cu ştiinţa lor. Nu i-am auzit încă să-şi dea cu părerea despre intenţia preşedintelui de a acorda, prin intermediul guvernului, bineînţeles, 2% din PIB pentru armată şi apărare. Mulţi n-au ştiut, n-au vrut să ştie, că nu poţi beneficia de ajutorul militar NATO dacă nu te ajuţi mai întâi singur. Ani de zile s-a bătut din gură că suntem sub umbrela NATO, că ăia de-abia aşteaptă să ne vină în ajutor, noi nu trebuie să avem nici ciomege, stăm şi ne uităm cum se bat alţii pentru noi. Sunt sigur că, în scurt timp, vom avea şi aparate de zbor performante, nu carcase de F16, vom avea arme şi armament, vom avea ofiţeri superiori, generali, numai cât e necesar, trupe instruite şi dotate. Este clară ideea că, într-un program de concepţie, de muncă, cei cu gura nu au loc, dar vor intra în corul criticilor nihilişti.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: